Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΑΛΑΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου 19/09/1948 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Επισμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Airspeed AS.10 Oxford

ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ του Γεωργίου 19/09/1948 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Αντισμήναρχος
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Airspeed AS.10 Oxford

Μαρίνος Μητραλέξης. Ο Έλληνας αεροπόρος που έγινε καμικάζι (βίντεο)...

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, η αναμέτρηση στους αιθέρες ήταν η πιο άνιση για την ελληνική πλευρά. Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία υστερούσε δραματικά της Ιταλικής Αεροπορίας (Regia Aeronautica), τόσο σε ποιότητα, όσο και σε αριθμούς. Ωστόσο, οι Έλληνες χειριστές αντιπαρέταξαν τόλμη και επινοητικότητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά φαίνεται ότι τα διέθετε και με το παραπάνω ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, που έκανε παράτολμες πτήσεις και χρησιμοποιούσε κάθε μέσο, για να πλήξει τον εχθρό....

Δείτε περισσότερα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχίζει η ταυτοποίηση των οστών των Ελλήνων καταδρομέων της μοιραίας Επιχείρησης “Νίκη”

Εντοπίστηκαν τα οστά πολλών εκ των νεκρών Ελλήνων καταδρομέων που σκοτώθηκαν από λάθος, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το 1974, όταν το αεροσκάφος Noratlas το οποίο τους μετέφερε επλήγη από αντιαεροπορικά πυρά της Εθνικής Φρουράς, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό.

Δείτε περισσότερα

Αντιδρούν έντονα στην μεταφορά του F-5A

Την αντίδραση κατοίκων του Στεφανόβουνου και της Γαλανόβρυσης προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου να μετακινήσει αεροσκάφος F-5A που δώρισε η Πολεμική Αεροπορία, ως έκθεμα, από το Στεφανόβουνο στη Μελούνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την 115 ΠΜ και τίμησε τον ΗΡΩΑ ΗλιάκηΤην Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος επισκέφθηκε την 115ΠΜ στη Σούδα όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μονάδας. Επίσης, επισκέφθηκε τους χώρους εργασίας και τα πληρώματα επιφυλακής (Readiness).

Mάγεψε η Μπάντα & το Συρτάκι των Αμαζόνων της ΠΑ στη Κόκκινη Πλατεία …Στο ουρανό οι Ιαχές των Ρώσων ! (video)

Mάγεψε η Μπάντα & το Συρτάκι των Αμαζόνων της ΠΑ στη Κόκκινη Πλατεία …Στο ουρανό οι Ιαχές των Ρώσων ! (video)

Την Ελλάδα, για πολλοστή φορά εκπροσώπησε η μπάντα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και η διμοιρία επιδείξεων της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών της ΠΑ. που αποχώρησαν …Πυροβολώντας !(φώτο)

Δείτε περισσότερα

Σαν σήμερα 18/9

Σαν σήμερα στις 18/9/1944
Μετά τη δημιουργία νέου μετώπου στην Ιταλία, όλη η 336 Μοίρα Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας συγκεντρώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο Νuονα, απ'όπου θα αναλάμβανε δράση στις επιχειρήσεις της Γιουγκοσλαβίας, υπαγόμενη στην 281η Πτέρυγα της Balkan Air Force.

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 17/9/2015

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

ΟΧΙ κύριοι του Ποταμιού ..δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι Στρατιωτικοί...

Τρικυμία εν κρανίω και όχι μόνο από το ΠΟΤΑΜΙ..

Ως δημόσιους υπάλληλους θεωρεί και αντιμετωπίζει τους στρατιωτικούς το ΠΟΤΑΜΙ..
Δείτε σχετικό απόσπασμα από τις θέσεις τους για την Εθνική Άμυνα..

Δείτε περισσότερα

ΜΗΤΡΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ του Δημητρίου 19/09/1948 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Αντισμήναρχος
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Airspeed AS.10 Oxford

Αναστολή Λειτουργίας Μουσείου ΠΑ

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, λόγω των εθνικών εκλογών.

www.haf.gr

Demo Team "Δαίδαλος" - Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A δημιουργήθηκε το 2005 στo πλαίσιο της πρώτης Διεθνούς Αεροπορικής Επίδειξης «Αρχάγγελος», συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της ΠΑ: «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» και μετά από απουσία από τους Ελληνικούς ουρανούς για διάστημα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

F-16 Zeus Demo Team by Night

Μια άκρως ενδιαφέρουσα όσο και πρωτότυπη φωτογράφιση μας μεταφέρει μια διαφορετική άποψη του ειδικά διακοσμημένου F-16C Block 52+ Fighting Falcon της Ομάδας  Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζεύς".

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 16/9/2015

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Σαν σήμερα στις 17/9/1918

Η 532 Μοίρα Αναγνωρίσεως - Βομβαρδισμού (Στρατιωτική Αεροπορία) εκτέλεσε σύνδεσμο πεζικού τη στιγμή που Απόσπασμα του Στρατού κατέλαβε το ύψωμα Πρεσλάπ.

www.haf.gr

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου 17/09/1947 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Αρχισμηνίας
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Avro Anson Mk I

ΞΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου 17/09/1947 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Αρχισμηνίας
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Avro Anson Mk I

ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου 17/09/1947 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Avro Anson Mk I

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανδρέου 17/09/1947 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Επισμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Avro Anson Mk I

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου 17/09/1947 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Επισμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Avro Anson Mk I

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

F-16V SIMULATOR– Η πρόταση προηγμένης διαμόρφωσης πιλοτηρίου F-16 για την ΠΑ

Η νέα προηγμένη διαμόρφωση πιλοτηρίου για μαχητικά F-16 που παρουσίασε η Lockheed Martin κατά τη διάρκεια του AFW 2015, έδωσε την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16V (Viper).

Δείτε περισσότερα

Διενέργεια Διαγωνισμού για Επιχείρηση Ναυαγιαίρεσης τμήματος Αφους F16D

Ανακοίνωση Διενέργειας Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Δ. 46/15, για την Ανάδειξη αναδόχου «Επιχείρησης Ναυαγιαίρεσης τμήματος Αφους F16D S/N 614 από θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και από βάθος 1.000 m περίπου».

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 15/9/2015

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Σαν σήμερα στις 16/9


Τα αεροπλάνα της 532 Μοίρας Αναγνωρίσεως - Βομβαρδισμού (Στρατιωτική Αεροπορία) πραγματοποίησαν πολύωρες πτήσεις πάνω από το ύψωμα Πρεσλάπ με κανονισμό βολής και σύνδεσμο πεζικού, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προς κατάληψή του.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Πως θα ψηφίσουν οι στρατεύσιμοι

Πως θα ψηφίσουν οι στρατιώτες και οι νεοσύλλεκτοι στις εκλογές της Κυριακής. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ μετά από επικοινωνίες που είχε με το ΓΕΣ ,υποστηρίζει ότι τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων …θα αδειάσουν το Σαββατοκύριακο!

Παρουσία ΥΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, παρέστη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.

ΖΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Δημητρίου 16/09/1959 - Έπεσε υπερ παριδός

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
ΑεροσκάφοςRepublic F-84G Thunderjet

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοκλήρωση Εκπαίδευσης της 14ης και 15ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΕΘΕ

Από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 και από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), η αρχική εκπαίδευση της 14ης και 15ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ), σαράντα δύο (42) πρωτοετών Ικάρων της 90ης Σειράς Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων.

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 14/9/2015

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Μεταπτυχιακά για στρατιωτικούς - Τι και ποιους αφορούν

Μετά από πολλά αιτήματα και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις παρακάτω κατευθύνσεις σπουδών των Δ.Δ.Π.Μ.Σ., που οργανώνουν το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.)... και η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Δείτε περισσότερα

Η συνέντευξη Π. Καμμένου για το μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών

Τι λέει για το μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, τις απολύσεις ΕΠΟΠ και το ρόλο των ΕΔ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα
Συνέντευξη στο Kranosgr παραχώρησε ο π. Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Π. Καμμένος.

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων απαντά σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους στρατιωτικούς όπως το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό, τις απολύσεις ΕΠΟΠ, τις μεταθέσεις και τα μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού.

Δείτε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Δημητρίου 15/09/1962 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 111 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος Lockheed T-33

ΚΟΝΤΟΜΥΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Στυλιανού 15/09/1962 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 111 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος Lockheed T-33

Συγκροτήθηκε η Διακλαδική Μονάδα Υποστηρίξεως Πληροφοριακών Επιχειρήσεων

Την επιτυχή ολοκλήρωση της αρχικής επιχειρησιακής αξιολογήσεως (“Initial Operational Capability”/IOC) της Διακλαδικής Μονάδος Υποστηρίξεως Πληροφοριακών Επιχειρήσεων (ΔΙΜΥΠΕ) ανέφερε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο πρώτος διοικητής της Μονάδος Συνταγματάρχη (ΠΖ) Αλέξανδρο Ανδρούτσο.

Δείτε περισσότερα

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 13/9/2015

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Πτήσεις Αξκων (Ι) ε.α στο πλαίσιο Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας

Στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 6 Νοέμβριου 2015 δύνανται να ιπταθούν πέντε (5) Αξκοι (Ι) ε.α της ΠΑ, δύο (2) με Α/Φ F-16, ένας (1) με Α/Φ Μ-2000 και δύο (2) με Α/Φ F-4Ε, οι οποίοι θα επιλεγούν έπειτα από κλήρωση και θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ Πεσόντων της 341 Μοίρας στο Albacete της Ισπανίας

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Σμηναγού (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη και του Σμηναγού (Ι) Αθανάσιου Ζάγκα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στο αεροπορικό δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου 2015.

ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ηλία 14/09/1944 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Σμηνίας
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος North American Aviation T-6G (Harvard)

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΙΑΠΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Παναγιώτου 13/09/1965 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Υποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 116 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος Republic F-84F Thunderstreak

«Κατάληψη» του αεροδρομίου της Πάφου απο αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας

Κύπρος: Και ξαφνικά, το αεροδρόμιο Πάφου «καταλήφθηκε» από δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Εννέα αεροσκάφη τύπου Hawk, έφθασαν σε σχηματισμό σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου και προσγειώθηκαν για τέσσερις περίπου ώρες, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη βάση τους σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της χώρας τους.
Πρόκειται για το φημισμένο ακροβατικό σμήνος των Saudi Hawks, το οποίο βρισκόταν από την περασμένη Τετάρτη στην Ελλάδα προκειμένου να  λάβει μέρος στο Athens Flying Week Pre-Show.

Δείτε περισσότερα

Η Δίκη των Αεροπόρων


Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτών, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά και κομμουνιστική συνωμοσία, αλλά αμνηστεύτηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1955. Κατοπινές έρευνες έδειξαν ότι η δίωξή τους οφείλεται σε σκευωρία.
Διαβάστε περισσότερα:

 http://www.sansimera.gr/articles/353#ixzz2cxn4r0sW