Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Κώστας Καββαδίας, ο «πατριάρχης» του Aviation Art στην Ελλάδα

Σε όσους ασχολούνται με το Aviation Art, ο Κώστας Καββαδίας είναι ο «πατριάρχης», αν και ο ίδιος δεν... πολυενθουσιάζεται με αυτόν τον... χαρακτηρισμό.

Ο Κώστας Καββαδίας, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την καλλιτεχνική και ιστορικά τεκμηριωμένη απεικόνιση αεροσκαφών στην Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες, είπε στη συζήτησή μας ότι «δε νιώθω κάτι ιδιαίτερο. Χαίρομαι όμως που η δουλειά μου ενθαρρύνει και άλλους να ασχοληθούν».

Δείτε περισσότερα

Τα A-10 στη μάχη εναντίων της ISIS

Το Α-10 θα κλιθεί να βγάλει για άλλη μια φορά τα ‘’κάστανα από τη φωτιά’ στη μάχη εναντίων του Ισλαμικού Κράτους.

Ήδη αριθμός αεροσκαφών A-10 μεταστάθμευσε στην Τουρκία προκειμένου να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις κατά του ISIS από την αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ.

Δείτε περισσότερα

Ορκωμοσία Πρωτοετών Σπουδαστών ΣΤΥΑ

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των Πρωτοετών Σπουδαστών της 67ης Σειράς της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Δείτε φωτογραφίες

Πολεμική Αεροπορία και Aegean σε σχηματισμό πάνω από την Τανάγρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Είσαι έτοιμος να ζήσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία; Γίνε ένας από τους 100 τυχερούς που στις 6/11 θα επιβιβαστούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος σε ένα Airbus της Aegean και θα πετάξουν σε σχηματισμό με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

A-7 CORSAIR's Departure from Araxos AFB to RIAT 2014

Σαν σήμερα στις 23/10/1953

Το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota τιμήθηκε με το Διάσημο της Εύφημης Μνείας του Προέδρου της Νότιας Κορέας, διότι "... διεκρίθη διά τας ηρωϊκάς υπηρεσίας από 1 Δεκεμβρίου 1950 μέχρι 31 Μαρτίου 1953, καθ'όν χρόνον συμμετείχεν εις την μάχην εναντίον ενός κοινού εχθρού της Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Εθνών..." και διότι "... με την αυτοθυσίαν του, την εξαίρετον αφοσίωσιν του εις το καθήκον και την αποφασιστικότητά του περέκαμψεν όλας τας παρουσιαζομένας δυσχερείας..."

www.haf.gr

Προμήθεια Su-30SM για τη Λευκορωσία, αντικατάσταση MiG-29

Η προσέγγιση του ορίου επιχειρησιακής ζωής για τα μαχητικά τύπου MiG-29 της Λευκορωσία, καθώς επίσης και η ανάγκη να διατηρηθούν «ζωντανές» οι σχέσεις με τη Μόσχα σε εποχές φλερταρίσματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα, οδηγούν τη Λευκορωσία στην ανακοίνωση, ότι εξετάζεται – δρομολογείται η προμήθεια μαχητικών Su-30SM της Irkut Corporation μετά το 2020, ο τύπος δηλαδή που επιχειρεί με τις ρωσικές δυνάμεις στη Ρωσία.

Δείτε περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση του Σμχου (Ι) Αθανάσιου Μπινιάρη στον ΣΕΕΝΣΑ

Στα πλαίσια της προβολής άρθρων και μελετών, στελεχών της ΠΑ και μελών του ΣΕΕΝΣΑ, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή , να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας την εργασία που εκπόνησε ο Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Μπινιάρης, την οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Δείτε περισσότερα

Βουλγαρία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για επισκευή των Mig-29

Τα αεροσκάφη της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29 θα επιδιορθωθούν στην Πολωνία, εφ’ όσον η Εθνική Συνέλευση εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας και της Σόφιας, η οποία υπεγράφη  σήμερα από τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεφ και τον Πολωνό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, Τόμας Σέμονακ, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Συνοδεία Mirage 2000-5 ήρθε στην Αθήνα ο Ολάντ

Με συνοδεία τριών μαχητικών Mirage 2000-5 προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος που μετέφερε τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ .

Αύξηση βοήθειας ΗΠΑ προς Ισραήλ… αποζημίωση F-22;

Σε μια σκληρή διαπραγμάτευση για το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας έχουν αποδυθεί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων… για μία φορά. Και βλέπουμε, καθώς συνήθως τέτοιες αυξήσεις παγιώνονται και τείνουν να παραμένουν σταθερές για πολλά-πολλά χρόνια.

Δείτε περισσότερα

Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΑ με τον Διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας της Τουρκίας

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του, τον Διοικητή των τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας, Αντιπτέραρχο Mehmet Sanver, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

www.haf.gr

Καμμένος διαβεβαιώνει απόστρατους ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων συναντήθηκε με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και σε αναλυτική ανακοίνωσή του αναφέρεται στα θέματα που συζητήθηκαν. Πρώτα απ΄ όλα όμως επισημαίνει ότι “ο Υπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα στελέχη των Ε.Δ. και τους αποστράτους και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις”. Για να δούμε.

Δείτε περισσότερα

Σαν σήμερα στις 22/10/1931

Όλοι οι επιτυχόντες στις πρώτες εισαγωγικές εξετάσεις για τη Σχολή Αεροπορίας (μετέπειτα Σχολή Ικάρων) στο Τατόι κλήθηκαν, με εγκύκλιο του Υπουργού Αεροπορίας Αλέξανδρου Ζάννα, να παρουσιαστούν για κατάταξη.

www.haf.gr

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 21/10/2015

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΑ με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΑΚΕ

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδας (ΑΑΚΕ).

Πρώτη πτήση για το F-16 ''Viper''

Το F-16V αποτελεί μοντέλο το οποίο η Lockheed Martin προωθεί τόσο ως νέα κατασκευή του πετυχημένου μαχητικού της σειράς αλλά κυρίως ως «πακέτο» εκσυγχρονισμού υφιστάμενων F-16, με τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη να το έχουν ήδη επιλέξει ενώ αναμένεται ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και αρκετοί από τους άλλους χρήστες του μαχητικού.

Δείτε περισσότερα

Συντριβή αμερικανικού μαχητικού στη Βρετανία – Νεκρός ο πιλότος

Μαχητικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού F/A-18 των ΗΠΑ συνετρίβη σε αγροτική περιοχή, στο Φενς του Κέμπριτζσαϊρ, στην ανατολική Αγγλία, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα - Νεκρός ο πιλότος

Αλεξ/πολη: Αεροπορική επίδειξη του «F-16 Demo Team ZEYΣ».

Με σειρά εκδηλώσεων από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία μας τιμά φέτος τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το μαχητικό αεροσκάφος F-16 «Ζευς»  θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη ενώ η ομάδα επιδείξεων του αεροσκάφους  θα πραγματοποιήσει επίδειξη σε Αλεξανδρούπολη, Αγχίαλο, Σούδα, Τανάγρα.

Σαν σήμερα στις 21/10/1912

Ψηφίστηκε ο ν. 4116, σύμφωνα με τον οποίο σε καιρό επιστράτευσης ή πολέμου κατατάσσονταν στον ενεργό στρατό ως ανθυπολοχαγοί του Μηχανικού οι έχοντες δίπλωμα μηχανικού των Γαλλικών Πολυτεχνικών Σχολών ή των ισοδύναμων Σχολών της ημεδαπής ή άλλων κρατών, καθώς και πτυχίο αεροπόρου. Με το μέτρο αυτό εξασφαλιζόταν ικανός αριθμός ετοιμοπόλεμων αεροπόρων για τις ανάγκες των επιχειρήσεων των Βαλκανικών Πολέμων.

www.haf.gr

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 20/10/2015

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Παράδοση - Παραλαβή καθηκόντων Εκπροσώπου Τύπου ΓΕΑ

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, η παράδοση - παραλαβή των καθηκόντων του Εκπροσώπου Τύπου ΓΕΑ, από τον Σμήναρχο (Ι) Αλέξανδρο Μαρίνο στον Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Τσιτούμη.

Δείτε φωτογραφίες

Εορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2015 (ΒΙΝΤΕΟ)


Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας 2015

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ορκωμοσία Πρωτοετών Δοκίμων 53ης Σειράς ΣΥΔ

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Ιωάννη Μανωλάκου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων της 53ης Σειράς της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ»Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ-Δυνατότητες και προοπτικές στην υπηρεσία της Εθνικής Άμυνας», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας – Τουρκίας 2015

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας, επίσκεψη του Διοικητή των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και Τούρκους Αξιωματικούς, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδος – Τουρκίας 2015.

Κύπρος: Ατύχημα με ελικόπτερο Mi-35P της Εθνικής Φρουράς

Στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-35P της Εθνικής Φρουράς, ενώ πετούσε πάνω από τη Νικόκλεια της Πάφου, απέκοψε καλώδιο του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσεως, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στην περιοχή, όπως έγραψε ο Πολίτης online. Το ελικόπτερο, αν και παρουσίασε μικρό πρόβλημα, κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου.

Δείτε περισσότερα

Γερμανία: Κι άλλο πρόβλημα για τα EF-2000 Typhoon

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, ότι ανέκυψαν νέα προβλήματα με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου EF-2000 Typhoon (Eurofighter) σε συνέχεια του τεχνικού προβλήματος στην άτρακτο, που οδήγησε σε αναστολή των παραδόσεων των αεροσκαφών από την κατασκευάστρια εταιρία.

Δείτε περισσότερα

Σεμινάριο Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσυκλέτας

Από την Τετάρτη 14 έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, Σεμινάριο Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσυκλέτας.

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 19/10/2015

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

20η Εκπαιδευτική Σειρά Ελικοφόρων Αεροσκαφών ΣΕΘΕ

Από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, η εκπαίδευση της 20ης  Εκπαιδευτικής Σειράς Ελικοφόρων Αεροσκαφών του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ).

Άσκηση Έρευνας - Διάσωσης "ΑΕΤΟΣ 15"

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, διεξήχθη η άσκηση Έρευνας - Διάσωσης "ΑΕΤΟΣ15", σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης. Πραγματοποιήθηκε σενάριο Έρευνας - Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών.

ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ του Αντωνίου 20/10/1954 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 111 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος Republic F-84G Thunderjet

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Αεροδιακομιδή Ασθενούς στο Εξωτερικό

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, ασθενής 21 ετών διεκομίσθη με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ανόβερο της Ο.Δ. Γερμανίας, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

Συμμετοχή της ΠΑ στην Άσκηση «Steadfast Noon»

Από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ο.Δ Γερμανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν, από την 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, τρία (3) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 335 Μοίρας, στην Αεροπορική Βάση Buchel.

Δείτε φωτογραφίες

Αποφοίτηση 5ης Εκπαιδευτικής Σειράς Διαδικτυακής Μάθησης ΣΕΘΑ

Την 16 Οκτ 2015 πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στη ΛΑΕΔ η τελετή αποφοίτησης της 5ης  Εκπαιδευτικής Σειράς Διαδικτυακής Μάθησης της ΣΕΘΑ.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 18/10/2015

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Επιμνημόσυνη Δέηση Πεσόντων Αεροπόρων

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ Πεσόντων Αεροπόρων, που διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη του Δήμου Αθηναίων.

Τραγωδία στην Κολομβία: Πέντε νεκροί από πτώση αεροπλάνου σε κατοικημένη περιοχή (βίντεο)

Τραγωδία με πέντε νεκρούς και επτά τραυματίες σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά όταν ένα μικρό αεροσκάφος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.


Απομακρύνθηκε το T-33A από την Αλίαρτο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Απομακρύνθηκε το Τ-33Α από την αυλή του  Δημαρχείου  Αλιάρτου Θεσπιέων για να μεταφερθεί  λίγα λεπτά αργότερα στο χώρο κάτω από τη λαϊκή.