Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Σαν σήμερα 8/6/2011 : Φλεγόμενο F-16 Block 52 προσγειώθηκε στην 115 Π.Μ

Παροιμιώδη ψυχραιμία επέδειξε πιλότος F-16 στις 8/6/2011 στα Χανιά, ο οποίος μέσα σε δύο λεπτά το απογείωσε φλεγόμενο, έριξε τις δύο δεξαμενές καυσίμου στη θάλασσα για να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο και στη συνέχεια το προσγείωσε με ασφάλεια σώζοντας και τη δική του ζωή και το αεροσκάφος.


Το περιστατικό έγινε στις 9.18 το πρωί, όταν δευτερόλεπτα μετά την απογείωση μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-16 έπιασε φωτιά ο κινητήρας. Ο 32χρονος πιλότος της 340ης Μοίρας δεν έχασε την ψυχραιμία του. Ειδοποίησε τον Πύργο Ελέγχου και άρχισε να ακολουθεί τις διαδικασίες στις οποίες έχει εκπαιδευτεί. Εριξε καύσιμα στη θάλασσα

Το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με δύο δεξαμενές καυσίμων χωρητικότητας 350 γαλόνια η καθεμία και σίγουρα δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί με αυτές, αφού το αεροδρόμιο θα γινόταν παρανάλωμα πυρός. Ούτε να το εγκαταλείψει μπορούσε, γιατί τότε το αεροσκάφος με όλα του τα καύσιμα θα έπεφτε ανεξέλεγκτα πάνω στα σπίτια της γύρω περιοχής. Με αριστοτεχνικές κινήσεις ο πιλότος πήρε ελαφρά στροφή, προσπαθώντας να κατευθύνει το αεροσκάφος στη θάλασσα, για να ρίξει τις δεξαμενές καυσίμων. Και το κατάφερε.

Εριξε τις δεξαμενές του φλεγόμενου αεροσκάφους στη θάλασσα και το έστρεψε και πάλι στο αεροδρόμιο για προσγείωση. Ηδη στο έδαφος είχε σημάνει συναγερμός, είχε αδειάσει η πίστα και είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για την έκτακτη προσγείωση. Ο πιλότος προσγείωσε το F-16, βγήκε και απομακρύνθηκε, την ώρα που τα πυροσβεστικά έσπευδαν προς το αεροσκάφος.

Ιωάννα Ηλιάδη

http://www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Η αριστη εκπαιδευση η ψυχραιμια ,το θαρος ,των χειριστων μας ειναι απαραμιλο και το αποδεικνυουν οποτε χρειασθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή