Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαΐτσης πάει Τουρκία - Στην ατζέντα οι παραβίασης - παραβάσεις

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από 14 έως 17 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και νησίδες. Η επίσκεψη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αν με τους Τούρκους πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί.


Ο αντιπτέραρχος Βαϊτσης θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ. Οι δύο συναντήθηκαν άλλωστε πρόσφατα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 7 Μαϊου και έχουν καλές σχέσεις, αν και ο Έλληνας Α/ΓΕΑ, όπως φάνηκε και από τη σκληρή δήλωση που έκανε από την Κάρπαθο δεν είαι διατεθειμένες να δεχθεί τους "τσαμπουκάδες" της Άγκυρας.   Η επίσκεψη Βαϊτση ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Μετατέθηκε ωστόσο για τον Ιούνιο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.    

Οι πρόσφατες τουρκικές υπερπτήσεις, με έμφαση στην περιοχή των Οινουσσών, αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θορυβήσει επιτελείς τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, ψύχραιμες φωνές θεωρούν ότι η Αθήνα μπορεί τόσο να μεταφέρει «το μήνυμα της διεθνούς νομιμότητας στους γνωστούς αποδέκτες» - κάτι που επισήμανε στην ομιλία του ο Α/ΓΕΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη την περασμένη Δευτέρα 30 Μαϊου στην Κάρπαθο - όσο και να αναζητήσει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αν ξεφύγουν από τον έλεγχο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αντιπτέραρχος Βαϊτσης είναι άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των περίπλοκων τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Στο δε παρελθόν, από συγκεκριμένες επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ασχοληθεί πολύ στενά (σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών) με σειρά ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών αμυντικών σχέσεων.

http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου