Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Ξανά μαζί σε κλειστό σχηματισμό !!!


Αντάμωσαν ξανά σε ένα ιδιαίτερο μέρος εκεί όπου θα έπρεπε να τοποθετηθούν από την ημέρα της απόσυρσή τους από την ενεργό δράση. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντήθηκαν σε ασκήσεις αλλά και σε εναέριες "μάχες" για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ζωντανοί θρύλοι των αιθέρων...

Δύο αεροσκάφη που γράψανε λαμπρή ιστορία στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας τοποθετήθηκαν έξω από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο λόγος για το F-5 Freedom Fighter (s/n 38405) και για το Mirage F-1CG (s/n 121). 


Το F-5  Freedom Fighter (s/n 38405)  που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη δύναμη του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ τοποθετήθηκε στις 8/7/2016 στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως gate guard.

Το F-1CG έκανε σήμερα την εμφάνισή του τις πρωινές ώρες  στο ΓΕΑ όπου πήρε κι αυτό με σειρά του την θέση δίπλα στο F-5. Συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΓΕΑ που για άλλη μια φορά δείχνει σεβασμό στην αεροπορική ιστορία, τα προηγούμενα χρόνια δεν είδαμε να γίνονται παρόμοιες κινήσεις, ελπίζουμε να συνεχίσουν την αξιοποίηση της αεροπορικής ιστορίας έτσι όπως αρμόζει σε μια χώρα που την έγραψε με χρυσά γράμματα !!!      

Ιστορία αεροσκαφών

Northrop F-5A Freedom Fighter

Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965. Την ίδια χρονιά κηρύχθηκε επιχειρησιακή η 341 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας (ΜΑΗ), ενώ ακολούθησε η 343 ΜΑΗ. Αρχικά παραλήφθηκαν πενήντα πέντε αεροπλάνα, με 17 RF-5A να παραλαμβάνονται το 1970, ενώ το 1975 αγοράστηκαν δέκα από το Ιράν και αργότερα άλλα δέκα από την Ιορδανία. Το 1986 παραχωρήθηκαν εννέα από τη Νορβηγία και, τέλος το 1991 από την Ολλανδία άλλα δέκα (NF-5A/Β). Κατά το διάστημα 1967-1968 ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα». Τα F/NF-5A αποσύρθηκαν το 2001.

Dassault-Breguet Mirage F.1CG

Η αγορά σαράντα αεροσκαφών του τύπου υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 1974. Η παραλαβή τους έγινε σταδιακά και τα Mirage F.1CG εξόπλισαν τις 334 και 342 Μοίρες Παντός Καιρού. Μία ιδιαιτερότητα των ελληνικών F.1CG ήταν ότι χρησιμοποιούσαν τον αμερικανικό πύραυλο αέρος – αέρος Sidewinder. Ήταν βαμμένα σε χρώμα Aegean Blue, ενώ οι κάτω επιφάνειες της ατράκτου ήταν βαμμένες στο χρώμα του αλουμινίου. Τα αεροσκάφη Mirage F.1 αποσύρθηκαν το 2003.

Φωτογραφίες 
Δημοσθένης Γρηγοριάδης

1 σχόλιο: