Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Με το Demo Team ΖΕΥΣ πριν το πτητικό του πρόγραμμα στην 110 ΠΜ

Το <<polemikiaeroporiahaf>> είχε την χαρά να ενημερωθεί για τις πολύ ενδιαφέρουσες "λεπτομέρειες" της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 πριν από κάθε πτητική επίδειξη  που πραγματοποιεί. Ο χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμηναγός (Ι) Σωτήριος Στράλης ήρθε στην 110 Πτέρυγα Μάχης για την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου και θα εκτελούσε την πτητική του επιδείξη.


Οι πρώτες ενέργειες για την δημιουργία της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους  F-16 ξεκίνησαν το 2009. Ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί και να υλοποίησει η Πολεμική Αεροπορία για την διάδοση της αεροπορικής ιδέας στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Από την δημιουργία του και μετά - εφτά χρόνια τώρα - έχει γράψει λαμπρή πορεία ειδικά στο εξωτερικό. Το ξένο κοινό παραμιλάει στο άκουσμα της συμμετοχής του Demo Team ΖΕΥΣ..!!

Πάμε όμως πίσω στην ημέρα που πραγματοποιήθηκε το demostration flight το Σάββατο 5/11/2016 στη Λάρισα. Η αποστολή του polemikiaeroporiahaf  : Χρήστος Ευσταθίου και Χρήστος Βασιλειάδης, μετά από την φωτογράφηση της στατικής έκθεσης της βάσεως της Λάρισας, εκμεταλευτηκε λίγο τον νεκρό χρόνο για να σχεδιάσει τις περιοχές λήψεως την ώρα των επιδείξεων.

Στις 14:30 μ.μ, μετά από "νεύμα" του Σωτήριου Στράλη, φεύγουμε για την μοίρα , ανταμώνουμε με τον μοίραρχο και όπως είναι φυσικό αρχίζουν οι αεροπορικές συζητήσεις.... Δεν υπάρχει τελειωμός...     Κατά τις 15:40 μ.μ μπαίνουμε στο Briefing Room μαζί με το πλήρωμα όπου αυτή την φορά θα πετάξει με F-16D Block 52+.

Η ανάλυση - ενημέρωση της πτήσεως αρχίζει. Το σημαντικότερο απ όλα : η ασφάλεια πτήσεως - ασφάλεια του κοινού και του πληρώματος. Το πρώτο επίπεδο ενημέρωσης ήταν το που θα εκτελέσει το αεροσκάφος την επιδείξη και τι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. 1ον το ύψος ασφαλείας (απαραβίαστο) , 2ον όρια ασφαλείας, 3ον πτητικό πρόγραμμα, 4ον οι διαδικασίες ανάγκης...

Η εκτέλεση τέτοιων πτήσεων είναι κάτι το ιδιαίτερο... Σού κόβουν την ανάσα - κινούνται κυριολεκτικά στα όρια... Όλα είναι προβλεπόμενα και σχεδιασμένα έτσι όπως πρέπει, έτσι δίνει στον κόσμο το θέαμα που θέλει να "δει και να ακούσει"... Το demo team ΖΕΥΣ το έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις εμφανίσεις του, ποτέ όμως δεν μπορείς να αντιληφθείς  από το έδαφος πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις εις πέρας, ως χειριστής ,το πτητικό πρόγραμμα που εκτελεί. Και όπως είπε και ο Επισμηναγός Στράλης  <<  Είσαι πάντα στο όριο αλλά δεν πρέπει να το ξεπεράσεις...>>
Μία ώρα και είκοσι λεπτά ενημέρωση, το πιο ουσιώδες κομμάτι είναι αυτό...  Το μόνο που μας αποτυπώθηκε στο μυαλό είναι ότι όλα αυτά που ακούσαμε πρέπει να γίνουν πράξη χωρίς κανένα λάθος, γιατί..; δεν υπάρχει πλεονέκτημα λάθους... Για να βγει όλο αυτό το  άψογο πρόγραμμα που εκτελούν οι χειριστές του demo ΖΕΥΣ,  πρέπει να εκτελέσουν σειρά πραγμάτων, όπως : Κανόνες ασφάλειας πτήσεως, αποτελεσματικότητα των προκαθορισμένων οδηγιών και βέβαια ακρίβεια στους ακροβατικούς ελιγμούς που εκτελεί.

 Ακούγοντας την ενημέρωση του κυβερνήτη  με προσοχή διαπιστώσαμε κάτι... Ήτανε τόσο λεπτομερής και ουσιαστική που δεν σου δημιουργούσε απορίες. Μείναμε σε κάποιες χαρακτηριστικές οδηγίες που έδωσε ο Υποσμηναγός στον συγκυβερνήτη του :  Προσοχή στις ζώνες...Δένουμε δυνατά στο σημείο που να μας αφήσει το αποτύπωμα της. Μην ανησυχήσεις αν αρχίσουν και <<χτυπάνε όλα>> !!  Είναι αυτά που πρέπει να ακούσεις μετά το ξεκόλλημα, έαν ακούσω η δω κάποια ένδειξη που δεν είναι συνηθισμένη, τότε ματαιώνουμε και πάμε σε προσγείωση... Εάν η ομάδα εδάφους μας ενημερώσει ότι δεν είμαστε στο προβλεπόμενο σημείο ή ότι δήποτε δεν είναι φυσιολογικό με τον ελιγμό, τότε ακυρώνουμε τον ελιγμό και πάμε στον επόμενο.
Αυτά τα λίγα είναι που μπορούμε να σας μεταφέρουμε για να πάρετε μια γεύση το πώς σχεδιάζεται η κάθε επίδειξή του F-16 Demo Team ΖΕΥΣ. Το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.Κατά καιρούς έχουμε δει πολλά αεροπορικά ατυχήματα να συμβαίνουν. Άλλα με τραγική κατάληξη και άλλα - ευτυχώς - μόνο με απώλεια αεροσκάφους. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε πλήρωμα στον κόσμο εξασκείται πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι του demostration flight απαιτεί συνεχής εκπαίδευση και μελέτη πάνω σε αυτό !!

Ευχόμαστε στα πληρώματα του ZEΥΣ καλές και ασφαλείς προσγειώσεις!!! Να έχουν πάντα στο νου τους ότι ο κόσμος θα είναι δίπλα τους καθώς τους έχει κάνει κομμάτι της καρδιάς του. Και φέτος οι παρουσιάσεις που πραγματοποίησε ο ΖΕΥΣ στην Ελληνική επικράτεια ήτανε πολλές. Στο Βόλο στη Λάρισα και στο Φλοίσβο έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο..!! Αυτό είναι ανεκτίμητο...

Συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους !!!  

    

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου