Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Δεύτερη μοίρα α/φ F-15SG συγκρότησε η Σιγκαπούρη

Δεύτερη επιχειρησιακή μοίρα με μαχητικά F-15SG συγκρότησε η Αεροπορία της Σιγκαπούρης (RSAF: Republic of Singapore Air Force) σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s.

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της ΣΥΔ σε Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, οι Δόκιμοι της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), ειδικότητας Μετεωρολόγου, συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Τάσεις της Σύγχρονης Έρευνας στον Καιρό και το Κλίμα:


Πρόσκληση Κατάταξης Στρατευσίμων ΠA 2016 Γ' ΕΣΣΟ

Mε Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στην Πολεμική Αεροπορία με την 2016 Γ΄/ΕΣΣΟ, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί ή μεταφερθεί στην Πολεμική Αεροπορία και είναι σωματικής κατηγορίας πρώτης έως και τέταρτης (Ι/1 έως Ι/4) και ανήκουν στις παρακάτω κλάσεις και κατηγορίες:

Παράδοση - Παραλαβή της Διοίκησης της ΥΠΑΕΑΒ

Την Πέμπτη  24 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχου (Ι) Συμεών Αστρεινίδη, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης της Υπηρεσίας Πολεμικής Αεροπορίας Ελέγχου Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΥΠΑΕΑΒ), από τον Σμήναρχο (ΜΑ) Γεώργιο Καραδήμα στον Σμήναρχο (ΜΑ) Μιχαήλ Γαϊτάνη.

Μεταφορά Μοσχεύματος με Αεροσκάφος της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, αεροσκάφος Embraer EMB - 135 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα, από το Ηράκλειο Κρήτης στη Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 05:30 και ολοκληρώθηκε στις 07:50

ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Φωτίου 26/3/1933 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Breguet Bre XIX B2

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννου 25/3/1943 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος Hawker Hurricane Mk I/Mk II/Mk IIB/Mk IIC

ΚΟΡΥΜΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευστρατίου 25/3/1955 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 111 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος Republic F-84G Thunderjet

ΣΚΑΝΤΖΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Ιωάννου 25/3/1944 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Υποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 336 Μοίρα Διώξεως
Αεροσκάφος

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Πάλι οπλισμένα τα Τούρκικα μαχητικά...

Το που ακριβώς το πάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο κανείς δεν ξέρει …Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά της Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν τον αγώνα τους προστατεύοντας  αυτό που μας έχει απομείνει ακόμη!

Κατά τα άλλα Τούρκικα μαχητικά F4 και  F-16 εισέβαλαν στο FIR Αθηνών και κύκλωσαν το νησί της Χίου …Η Άμεση Αντίδραση των ελληνικών Μαχητικών που είχαν απογειωθεί από την Λήμνο και περιπολούσαν κυνήγησαν τα Τούρκικα που εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή !

Δείτε περισσότερα

Με ιαπωνική βοήθεια η αγορά των Rafale από το Κατάρ!

Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών τέταρτης γενιάς τύπου Rafale της Dassault προχώρησε με την χρηματοοικονομική στήριξη από την Ιαπωνία, καθώς τράπεζες της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου» προχώρησαν στην έκδοση δανείου προς τη Ντόχα.

Δείτε περισσότερα

Αφήστε την 6η γενιά μαχητικών, εξελίξτε τα F-22 και F-35!

Όταν αυτός που μιλάει για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, της Lockheed Martin, είναι ο επικεφαλής του περίφημου «Skunk Works», τις εγκαταστάσεις από όπου έχουν βγει οι μεγαλύτερες τεχνολογικές καινοτομίες που πέρασαν σταδιακά στο οπλοστάσιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ως αυτόνομα οπλικά συστήματα, ενώ οι εφαρμογές βελτίωσαν και άλλα, τα λόγια του ασφαλώς έχουν βαρύνουσα σημασία.

Δείτε περισσότερα

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευθυμίου 23/3/1937 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Σμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 336 Μοίρα Διώξεως
Αεροσκάφος Supermarine Spitfire Mk VB/VC, Mk IX Lf/HF, Mk XVI

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Αγώνας Καλαθοσφαίρισης ΠΑ Έτους 2016

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, διεξήχθη αγώνας καλαθοσφαίρισης, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) για το Έτος 2016, μεταξύ των ομάδων της 115 Πτέρυγας Μάχης (115ΠΜ) και της 133 Σμηναρχίας Μάχης (133 ΣΜ), στο κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού, στα Χανιά. Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα της 115ΠΜ.

Δείτε φωτογραφίες

4ος Ηλιάκειος Δρόμος

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Χανίων, στην Κρήτη, ο 4ος Ηλιάκειος Δρόμος, προς τιμήν του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Τα έπαθλα απένειμε στους νικητές των κύριων κατηγοριών, ανδρών και γυναικών, ο Διευθυντής Προστασίας Δυνάμεων της 115 Πτέρυγας Μάχης, Αντισμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Γριτζαλής, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Παραρτήματος Χανίων, Σμήναρχος (Ι) ε.α. Στέφανος Τζωρτζάκης και ο κ. Φίλλιπος Ηλιάκης.

Δείτε φωτογραφίες

Άσκηση "Ηνίοχος 2016" : Η «Red Flag» της Πολεμικής Αεροπορίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Από 4 έως 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας  φέτος η άσκηση "Ηνίοχος 2016"

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πρωτοξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως), ήταν μια αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας, και αφορούσε στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων,

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 21/3/2016

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αναστασίου 22/3/1960 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Υποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως
Αεροσκάφος Republic RF-84F Thunderflash

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Νικολάου 22/3/1960 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Επισμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως
Αεροσκάφος Republic RF-84F Thunderflash

ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ του Επαμεινώνδα 22/3/1949 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Σμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
Αεροσκάφος North American Aviation T-6G (Harvard)

Οπλισμένοι οι Τούρκοι εχθές στο Αιγαίο!

Μπαράζ παραβιάσεων - παραβάσεων εχθές στο Αιγαίο. 

Όπως έγινε γνωστό, τρεις σχηματισμοί με 11 αεροσκάφη προχώρησαν σε 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 24 παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου, επίσης σημειώθηκαν και 2 εμπλοκες.

Τούρκοι & Αμερικανοί μαζί, σε αποστολές «air refueling»

Κοινές επιχειρήσεις της τουρκικής Αεροπορίας και της αμερικανικής (USAF) στον τομέα του εναέριου ανεφοδιασμού είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν οι δυνάμεις των δυο χωρών με την ευκαιρία της πολυεθνικής άσκησης «Red Flag» που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε περισσότερα

C-17 προσγειώνεται σε πρόχειρο διάδρομο και ξεφορτώνει AH-64 [βίντεο]

Επίδειξη μεταφορά ικανοτήτων σε συνεργασία αμερικανικής αεροπορίας που με μεταφορικό αεροσκάφος C-17 να μεταφέρει και να αναπτύσσει 2 επιθετικά ελικόπτερα APACHE του αμερικανικού στρατού μετά την προσγείωση σε πρόχειρο χωμάτινο διάδρομο.

Δείτε περισσότερα

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

ΜΠΟΥΡΓΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου 21/3/1956 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 112 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος North American Aviation F-86E(M) Sabre

ΚΟΥΛΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Ηλία 21/3/1956 - Έπεσε υπέρ πατρίδος

Βαθμός Ανθυποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα 112 Πτέρυγα Μάχης
Αεροσκάφος North American Aviation F-86E(M) Sabre

Οι "ΙΑΣΩΝΕΣ" της 346 Μοίρας και τα ένδοξα χρόνια (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Η 346 Μοίρα είναι η δεύτερη που παρέλαβε τα μαχητικά αεροσκάφη του τύπου F-16 C/D Block 30. Επανασυγκροτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1990 στην 111 Πτέρυγα Μάχης και τον πυρήνα της αποτέλεσαν πιλότοι και τεχνικοί της 330 Μοίρας. Για έναν περίπου χρόνο, επιχειρούσε σαν εκπαιδευτική Μοίρα για τους χειριστές που θα επάνδρωναν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 C/D Block 30.

Παραβάσεις - Παραβιάσεις με οπλισμένα στις 18/3/2016

Παραβιάσεις και μάλιστα με δύο οπλισμένα αεροσκάφη προχώρησαν οι Τούρκοι στο  Κεντρικό Αιγαίο.

Τακτική Σύσκεψη των Χωρών Χρηστών του ΠΒΚ «UNΑC 1/2016″

Tο διάστημα από 15 έως 17 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών του Πεδίου Βολής Κρήτης «Αστέρια», στο Ακρωτήρι Χανίων η πρώτη σύσκεψη UNAC (Users Nations Annual Committee) για το έτος 2016.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 20/3/2016

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Παράδοση - Παραλαβή Διοίκησης της 120ΠΕΑ

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Ιωάννη Μανωλάκου, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), από τον Ταξίαρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο στον Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Χίνη.

Παράδοση-Παραλαβή Διοίκησης της 135ΣΜ

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης της 135 Σμηναρχίας Μάχης (135ΣΜ), από τον Ταξίαρχο (Ι) Γεώργιο Κολοβό στον Σμήναρχο (Ι) Γεώργιο Δημαντώνη.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Συγχαρητήρια κύριε Σμήναρχε! Ο διοικητής της 114 ΠΜ μιλά για το προσφυγικό και την εμπειρία του

Οι στρατιωτικοί δίνουν και την ψυχή τους στην αποστολή που αν και δεν τους ανήκει, τους ανατέθηκε. Στη διαχείριση του προσφυγικού οι Ένοπλες Δυνάμεις ,τα στελέχη και το προσωπικό τους είναι το μυαλό, η ψυχή και η καρδιά της επιχείρησης.

Δείτε περισσότερα

F-35: Νέο σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης (vid.)

Τη συναρμολόγηση ενός πρωτοτύπου συστήματος ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης (EOTS: Electro-Optical Targeting System), που φέρει την ονομασία Advanced EOTS, προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τη βασική έκδοση που σήμερα εξοπλίζει τον στόλο των F-35 Lightning II, κοινοποίησε η κατασκευάστρια Lockheed Martin.

Δείτε περισσότερα

Βενεζουέλα: Παραλαβή κινεζικών εκπαιδ/κών αεροσκαφών

Σαν να μην είχε άλλα προβλήματα αυτή την εποχή η χώρα, η Αεροπορία της Βενεζουέλας άρχισε να παραλαμβάνει στα τέλη Φεβρουαρίου τα κινεζικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου K-8W, της Hongdu Aviation Industry Corporation με την άφιξη των πρώτων έξι, ενώ αναμένονται σύντομα και τα άλλα τρία του συμβολαίου, έναντι 75,53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε περισσότερα

MiG-35: «Καταιγίδα» επικοινωνιακή για τη διεθνή υποδοχή του!

Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν οι μηχανικοί στο νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου MiG-35 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί το «Sputnik», επιχειρώντας με επιτυχία να φέρει στο προσκήνιο ένα ακόμα φιλόδοξο εγχείρημα της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας…

Δείτε περισσότερα

Αεροδιακομιδή Ασθενούς από Πλοίο

Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε 25χρονο Υπαξιωματικό, με πρόβλημα υγείας, από το πλοίο «HNMS Van Amstel» του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, που έπλεε νότια της νήσου Ικαρίας.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στo Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων»

https://www.haf.gr