Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Σωτήρης Σκάντζικας: Ο πιλότος που πήρε μέρος στη μαζικότερη δραπέτευση αιχμαλώτων των ναζί (φωτό)

Το κλασικό πολεμικό «Η Μεγάλη Απόδραση» με τον Στιβ Μακ Κουίν γυρίστηκε το 1963 για να διηγηθεί μια πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα στα ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου το σωτήριο έτος 1944.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 22/9/2016

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Διάλεξη μέτρων πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων στο προσωπικό της 120ΠΕΑ

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 και στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος(ΠΕΑ), διάλεξη στο προσωπικό της Μονάδας από τον κ. Αθανάσιο Μαρκουίζο (Ιαβέρη)

Δείτε φωτογραφίες

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Συντριβή ενός TU-2S α/φους αναγνώρισης της USAF

Τη συντριβή στην ορεινή περιοχή Sutter Buttes, ενός αεροσκάφους αναγνώρισης TU-2S (διθέσια έκδοση του U-2S Dragon Lady), το πρωί (περί ώρα 9.05) της 20ης Σεπτεμβρίου λίγη ώρα μετά την απογείωση του από την αεροπορική βάση Beale, στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε η Αεροπορία των ΗΠΑ.

Δείτε περισσότερα

Τίτλοι τέλους για τα Mirage 2000...;;

Όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας στις 20 Μαίου 2016 επισημαίναμε πως ο στόλος των αεροσκαφών Mirage 2000 αλλά δευτερευόντως και των -5 Mk 2 βρίσκονταν σε απαξίωση.

Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει: Από τις 13 Αυγούστου 2010 εκκρεμεί η νέα σύμβαση για τη τεχνική υποστήριξη των Mirage. Το θέμα έχει προβληματίσει εντόνως τη Π.Α η οποία από το καλοκαίρι του 2015 έχει προβεί σε έντονες ενοχλήσεις προς την πολιτική ηγεσία.

Δείτε περισσότερα

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Κατάταξη Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων Έτους 2016 στη ΣΤΥΑ

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσιάστηκαν για κατάταξη στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων για το έτος 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιλογής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ολοκλήρωση Εκπαίδευσης της 15ης και 16ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΕΘΕ

Από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 και από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, η αρχική εκπαίδευση της 15ης και 16ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ), σαράντα τριών (43) Ικάρων της 90ης και 91ης Σειράς Ιπταμένων της Σχολής.


Ολοκλήρωση της Συνεργασίας της 336Μ με τη 2η TAW

Από τη Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνεργασία της 336 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου με τη 2η Tactical Air Wing (TAW), στο πλαίσιο του προγράμματος «Squadron Exchange», στην Αεροπορική Βάση Poznan της Πολωνίας.


Αιγύπτιοι με F-16 στην Ανδραβίδα στα πλαίσια του ΣΟΤ

Αιγυπτιακά F-16C/D Block 40 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για την συμμετοχή τους στο Σχολείο όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) από 22 Αυγούστου έως και 2 Δεκεμβρίου . Πρόκειται για συνεργασία σε διήμερες επίπεδο στο χώρο των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των δύο αεροποριών.

Ανελκύστηκε το AH-64DHA από την θάλασσα

Ανελκύστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από άνδρες του ελληνικού στρατού το ελικόπτερο AH-64DHA της Αεροπορίας Στρατού που άνηκε στο 2ο ΤΕΕΠ με έδρα το Στεφανοβίκειο. Το ελικόπτερο συμμετείχε στην άσκηση <<ΣΑΡΙΣΑ 2016>>.


Ελβετία: Ο αρχηγός των ΕΔ θέλει άμεσα το νέο μαχητικό

Ο νέος επικεφαλής των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Φιλίπ Ρεμπόρντ (Philippe Rebord), έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους από την ελβετική Αεροπορία, προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων F-18, αλλά και τη διασφάλιση ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας των Άλπεων θα συνεχίσουν να διαθέτουν ικανό αριθμό στρατιωτών ώστε να αντεπεξέρχονται στα καθήκοντά τους.

Δείτε περισσότερα

Ιδού γιατί η Ινδία είπε ναι στην αγορά έστω μόλις 36 Rafale

Ειδικοί επιχειρησιακοί λόγοι οδήγησαν την ινδική πλευρά να προχωρήσει στην προμήθεια των γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale της Dassault, παρότι ο μικρός αριθμός για τα δεδομένα της Ινδίας, εκ πρώτης όψεως και εάν δεν προχωρήσουν σε επαναληπτική παραγγελία (υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης – option – για την προμήθεια άλλων 18 μαχητικών του τύπου με τους ίδιους όρους σε ορισμένο χρονικό ορίζοντα), δεν έχει λογική από οικονομικής πλευράς…

Δείτε περισσότερα

Πρώτη παγκόσμια διάσκεψη των χρηστών του α/φους L-39

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 χώρες απ’ όλο τον κόσμο διεξήχθη στην Τσεχία η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη χρηστών του εκπαιδευτικού αεροσκάφος L-39 Albatross που διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Αεροπορίας της Τσεχίας, από την κατασκευάστρια Aero Vodochody σε συνεργασία με τον εμπορικό της εταίρο OMNIPOL.

Δείτε περισσότερα

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σοκαριστικό βίντεο : Η στιγμή της πτώσης του ΑΗ-64DHA (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα βίντεο ΣΟΚ που δείχνει την στιγμή της πτώσης του AH-64DHA ήρθε στην δημοσιότητα, το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα μετά από μια τέτοια πτώση μάλλον οφείλετε σε θαύμα !!!


Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για την πτώση του ελικοπτέρου AH-64DHA

Ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 09:00, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων της Άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», ελικόπτερο ΑΗ—64D της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Ορφανού.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 19/9/2016

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


EKTAKTO : Πτώση ελικοπτέρου Apache

Πτώση ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού τύπου Apache που συμμετείχε στην άσκηση ΣΑΡΙΣΣΑ 2016 αναφέρθηκε πρίν λίγη ώρα

Mirage 2000-5 Mk II: Υπεροχή στην αναχαίτιση (φωτορεπορτάζ)

Το Mirage 2000-5 Mk II αποτελεί ένα πραγματικά ικανό μαχητικό αναχαίτισης καθώς διαθέτει ένα προηγμένο ραντάρ με ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών εναέριων στόχων αλλά και στόχων εδάφους ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε απαιτητικά σενάρια. Άλλωστε το πρόγραμμα 2000-5 εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τη σχετική τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το Rafale, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα το μειωμένο φόρτο εργασίας για το χειριστή σε συνδυασμό με την βέλτιστη διαμόρφωση παρουσίασης των απαραίτητων δεδομένων για την αύξηση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης.

Δείτε περισσότερα

To Demo Team ΖΕΥΣ "τρέλανε" τον κόσμο...!!!

Για ακόμη μία φορά η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους ΖΕΥΣ έκανε τον κόσμο να τρελαθεί !!!  Από αρκετή δόση έντασης, αδρεναλίνης και "υπερβολική δόση υπερηφάνειας. Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων παρουσίασε το ανανεωμένο πρόγραμμα πρώτη φορά στον Αττικό ουρανό.

Το «αόρατο» αεροδρόμιο των ανταρτών στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, εκεί που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Πλαστήρα! Λειτουργούσε μόνο βράδυ και την ημέρα το κάλυπταν με κλαδιά. Οι Γερμανοί προσπάθησαν, αλλά δεν το βρήκαν ποτέ ...

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Πλαστήρα λειτουργούσε την περίοδο της κατοχής ένα κρυφό αεροδρόμιο. Το αποκαλούσαν «αεροδρόμιο φάντασμα» επειδή οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν την τοποθεσία του.


Πλησιάζει η ώρα των Sukhoi Su-35 για την κινεζική Αεροπορία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εξειδικευμένων μέσων ενημέρωσης περί τα αμυντικά, οι Κινέζοι αναμένεται να παραλάβουν τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35 μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας τις παραλαβές στο πλαίσιο συμβολαίου που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2015, για την προμήθεια 24 συνολικά μαχητικών του τύπου.

Δείτε περισσότερα

Η Νιγηρία αγοράζει JF-17 Thunder από Κίνα και Πακιστάν

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) υπέγραψε η Νιγηρία με την κοινοπραξίας Κινέζων και Πακιστανών που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων PAC/CAC JF-17 Thunder που θα οδηγήσει κατά τα φαινόμενα σε συμβόλαιο εξαγωγής του μαχητικού, το πρώτο, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την υπογραφή της σύμβασης η αντίστοιχη της Μιανμάρ που επίσης θα προμηθευτεί το μαχητικό.

Δείτε περισσότερα

Εθελοντική Αιμοδοσία στην 133ΣΜ

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε, από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, εθελοντική αιμοδοσία στην 133 Σμηναρχία Μάχης, με συμμετοχή του προσωπικού της.

Δείτε φωτογραφίες

Τελετή Έναρξης της 23ης Σειράς ΣΑΝΑΔ

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ), η τελετή έναρξης της 23ης Σειράς του Σχολείου Αεροπορικής Νοσηλευτικής και Αεροδιακομιδών (ΣΑΝΑΔ).

Κατάταξη Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων Έτους 2016 στη ΣΙ

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσιάστηκαν για κατάταξη στη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων για το έτος 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιλογής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατάταξη Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων Έτους 2016 στη ΣΥΔ

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσιάστηκαν για κατάταξη στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, οι είκοσι οκτώ (28) επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το έτος 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιλογής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δείτε φωτογραφίες

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αναβαθμισμένο το θηριώδες ελικόπτερο Mil Mi-26T2

Την αναβάθμιση βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-26T2 για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε η Russian Helicopters. Τα κύρια σημεία της αναβάθμισης είναι η βελτίωση της ακρίβειας ναυτιλίας του ελικοπτέρου και των επικοινωνιακών δυνατοτήτων καθώς και των χαρακτηριστικών πτήσης.

Δείτε περισσότερα

To Demo Team ΖΕΥΣ στη Λήμνο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του LimnosReport, κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λήμνου στις 8 Οκτωβρίου, φέτος θα πλαισιωθεί με την παρουσία του F16 «Ζευς»», του γνωστού αεροσκάφους επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας , με ζωγραφισμένη την ελληνική σημαία στα φτερά του και θα πραγματοποιήσει ελιγμούς επίδειξης  στην Λήμνο.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 18/9/2016

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Μεταφορά Μοσχεύματος με Αεροσκάφος της ΠΑ

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα, στην 113 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.