Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Η “Αγορά του Αιώνα” και πως η εισήγηση για αγορά F-18 έγινε F-16 και Mirage 2000

Γράφει ο Αντιπτέραρχος ε.α.

Γρηγόριος Δημ. Νούσιας*

Ο Δημοσθένης, ναι, ο μέγιστος της ρητορικής τέχνης κατά την αρχαιότητα, σε όλους τους δικανικούς του λόγους, Φιλιππικούς και Ολυνθιακούς, έχει ως στόχο την αβελτηρία και την αδράνεια του αθηναϊκού λαού. Η επεκτατική πολιτική του Φιλίππου είναι δεδομένη. ΄΄Το αισχρόν και ανόσιον έργο του΄΄ έμοιαζε με κίνηση ηγεμονεύσεως σε όλη την Ελλάδα. Αποικίες και σύμμαχοι των Αθηνών χάνονται και το γόητρο της αθηναϊκής πολιτείας μοιάζει ανεπανόρθωτα λαβωμένο.

Δείτε περισσότερα


Ο στόλος των F-22 Raptor έχει απαιτήσεις υποστήριξης…

Την ανάθεση από την Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) τροποποίησης σύμβασης ύψους 502 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των μαχητικών F-22 Raptor ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Lockheed Martin.

Δείτε περισσότερα

Πώληση μαχητικών F/A-18E/F & F-15QE αξίας 30 δισ. δολαρίων πέτυχε η Boeing σε Κατάρ και Κουβέιτ

H αμερικανική Boeing, κατασκευάστρια των μαχητικών αεροσκαφών F-15QA και F/A-18E/F Super Hornet, θα μπορέσει να πουλήσει  72 μονάδες του πρώτου μαχητικού στο Κατάρ και 40 του δεύτερου στο Κουβέιτ, μετά την άδεια που της δόθηκε από το State Department αποκομίζοντας 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Δείτε περισσότερα

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο σήμερα το "παιχνίδι" των Τούρκων...


Έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη των τριών  σχηματισμών και ένα CN-235 προέβησαν σε οχτώ παραβάσεις και εφτά παραβιάσεις του FIR Αθηνών σήμερα Τρίτη. Οι παραβάσεις έγιναν στην περιοχή Βορειοανατολικού και Κεντρικού  Αιγαίου.

Να σημειώσουμε ότι κανένα τούρκικο αεροσκάφος δεν ταν οπλισμένο, ενώ δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή

Απονομή Διαμνημόνευσης Αστέρα Αξίας και Τιμής από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο στον ήρωα του 1940 Επισμηνία (Ι) Γρηγόριο Βαλκανά

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απένειμε μετά θάνατον τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Επισμηνία (Ι) Γρηγόριο Βαλκανά για την αυτοθυσία και αφοσίωση που επέδειξε στο πεδίο της μάχης στις 18 Νοεμβρίου 1940. Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε στους Χράνους Αρκαδίας, παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης. Τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής παρέλαβε μέλος της οικογένειας του Γρηγόριου Βαλκανά.


Η Πολωνία παρέλαβε δύο εκπαιδευτικά α/φ M346 Bielik

Τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου M346 «Bielik» (τα γνωστά «Master») της ιταλικής Leonardo έφτασαν στην Πολωνία και παρελήφθησαν από την Αεροπορία της χώρας, στην αεροπορική ακαδημία της χώρας την πόλη Ντέμπλιν.

Δείτε περισσότερα

Χειμερινή Διαβίωση ΣΥΔ

Από την Τρίτη 15 έως και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016,  η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), εκτέλεσε άσκηση χειμερινής διαβίωσης στην περιοχή Ρεντίνας, όπου οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς σε τεχνικές διέλευσης εμποδίων σε ορεινό περιβάλλον και διαβίωσης στην ύπαιθρο σε χειμερινές συνθήκες.

Δείτε περισσότερα

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

"Επιτακτική ανάγκη" ο νέος τύπος μαχητικού αεροσκάφους για την ΠΑ...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο militaire.gr και τον Πάρη Καρβουνόπουλο, ο υπουργός ανέλυσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία και την άμεσες ενέργειες οι οποίες απαιτούνται για να αντεπεξέλθει απέναντι στο F-35 που το 2018 θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Τούρκικη Πολεμική Αεροπορία.

Απονομή Πτυχίων 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΑΠΕ έτους 2016

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτυχίων αποφοίτησης, της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΣΑΠΕ) για το έτος 2016, στο αμφιθέατρο της Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.


Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Αξιωματικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην 112ΠΜ

Από τη Δευτέρα 14 έως και την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, τετραμελής Αντιπροσωπεία Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε επίσκεψη στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2016 των δύο (2) χωρών.


Τελετή Εγκαινίων Υποστέγου Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων στο ΚΕΑ

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του νέου Υποστέγου Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Διοικητή Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτεράρχου (Ι) Συμεών Αστρεινίδη.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 16/11/2016

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Αυστραλία: Έφτασε το πρώτο αεροσκάφος P-8 Poseidon

Το πρώτο από τα συνολικά 15 υπερσύγχρονα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου P-8 Poseidon που έχει παραγγείλει με σκοπό την αντικατάσταση των AP-3C Orion, παρέλαβε η Αυστραλία, σε μια τελετή στην οποία παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Συνοριακής Προστασίας και ο αρχηγός της Αεροπορίας.

Δείτε περισσότερα

Το «Κουζνέτσοφ» σε πλήρη δράση, Su-33 φεύγουν… (vid.)

Μια μόλις ημέρα μετά το ατύχημα με τη συντριβή μαχητικών τύπου MiG-29KUBR που επιχειρούσε από το κατάστρωμα του μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», η ρωσική πλευρά δίνει στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο από την προετοιμασία και την αναχώρηση των μαχητικών τύπου Sukhoi Su-33 από το αεροπλανοφόρο, για να πλήξουν στόχους στο μέτωπο της Συρίας.

Δείτε περισσότερα

Βίντεο 360 μοιρών: MiG-29 στα 18.500 μέτρα με 2000 χ.α.ω.

Δείτε το πρώτο βίντεο 360 μοιρών με αεροσκάφος MiG-29 το οποίο φτάνει σε ύψος 18.250 μέτρων.


Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Δέκα τούρκικα μαχητικά σήμερα στο Αιγαίο με άγριες διαθέσεις...

Ούτε ένα, ούτε δύο... Δέκα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη των τεσσάρων σχηματισμών και ένα CN-235 προέβησαν σε έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών και εφτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σήμερα Τετάρτη. Οι παραβιάσεις έγιναν στην περιοχή κεντρικό και Βορειοανατολικό  Αιγαίο.


Χαμηλή διαθεσιμότητα μέσων για τη Ναυτική γαλλική Αεροπορία

Εξαιρετικά ανησυχητικά σε σχέση με τις διαθεσιμότητες αλλά και το κατά περίπτωση κόστος ετήσιας συντήρησης των αεροσκαφών που επιχειρεί το Ναυτικό της Γαλλίας περιέχονται στην έγγραφη απάντηση που το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δείτε περισσότερα

Επιτυχής παρθενική πτήση του Avenger ER

Την επιτυχή ολοκλήρωση της παρθενικής πτήσης του νέου μη επανδρωμένου αεροχήματος Avenger εκτεταμένης εμβέλειας (ER: Extended Range), που αποτελεί έκδοχο του αεριοπροωθούμενου Predator C Avenger που μέχρι σήμερα έχει συμπληρώσει 13.000 ώρες πτήσης, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI).

Δείτε περισσότερα

EΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΑΒ

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ Α.Ε.) η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.

Την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας  υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΑΒ κ. Ζαχαρίας Γκίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μαζαράκος, και o Αντιπρόεδρος Δ.Σ. κ. Χαράλαμπος Παπασπύρος.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 15/11/2016

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της ΣΥΔ σε Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, οι μαθητές της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στo Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  της Θεσσαλονίκης, όπου και ξεναγήθηκαν.

Δείτε φωτογραφίες

Βουλγαρία: Στα 51 “τερματίζει” MiG-29 ο πρόεδρος! (vid.)

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την πτητική επίδειξη που πραγματοποίησε ο τότε αρχηγός της βουλγαρικής Αεροπορίας και σήμερα πλέον πρόεδρος της χώρας του, υποπτέραρχος Ρούμεν Ράντεφ, έρχονται στη δημοσιότητα, καθώς πάνω από όλα, ο θεωρούμενος ως φιλορώσος νέος ηγέτης της Βουλγαρίας, ήταν πάνω από όλα επίλεκτο μέλος της βουλγαρικής Αεροπορίας, πραγματικός άσος – παράδειγμα για τους υφισταμένους του, ο οποίος ξεκινώντας το 1987, έφθασε μέχρι το ύπατο αξίωμα του Κλάδου.

Δείτε περισσότερα


Πεντάγωνο προς LM: Τόσα F-35 θέλω και τόσο χρήμα θα πάρεις!

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους 5,5 δις ευρώ στην Lockheed Martin, για την προμήθεια 57 μαχητικών F-35 Lightning II της ένατης μερίδας χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής (Low Rate Initial Production – LRIP 9). Όμως το ιδιαίτερο της περίπτωσης είναι ότι η ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί μονομερή ενέργεια του Πενταγώνου, κάνοντας χρήση σχετικού δικαιώματος που έχει, αφού οι όροι της δεν συμφωνήθηκαν από κοινού με την εταιρία!

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 14/11/2016

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Τα πρώτα Su-35S παραδόθηκαν σε μονάδες της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας

Τα πρώτα μαχητικά 4++ γενιάς Su-35 εισήλθαν σε υπηρεσία με την ρωσική Αεροπορία της δυτικής στρατιωτικής Διοίκησης (ZVO) αναφέρει το TASS.

Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας των μαχητικών έγινε στην αεροπορική βάση του Komsomolsk-on-Amur.


Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Επέτειος 70 Χρόνων της 124ΠΒΕ

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο συμπλήρωσης 70 χρόνων λειτουργίας , η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124ΠΒΕ) διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, στο αμφιθέατρο της Μονάδας.


Η Ε.Σ.Π.Ε.Λ. θέτει θέματα και αναμένει απαντήσεις…

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Ε.Σ.Π.Ε.Λ.) μετά την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου από τις πρώτες αρχαιρεσίες, αναλαμβάνει δράση για προώθηση προς επίλυση θεμάτων.

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της ΣΙ στην 7η Διεθνή Εβδομάδα Στρατιωτικών Ακαδημιών

Από την Τρίτη 1 έως και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, αντιπροσωπεία της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), αποτελούμενη από έναν Αξιωματικό και δύο (2) τεταρτοετείς Ίκαρους, συμμετείχε στην 7η Διεθνή Εβδομάδα (7th International Week) Στρατιωτικών Ακαδημιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Ακαδημία της Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας (ROKAFA), στην Cheongju.

Δείτε φωτογραφίες

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 13/11/2016

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Επίσκεψη Σπουδαστών της ΣΔΙΕΠ/ΠΑ στο ΓΕΑ

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), επίσκεψη των σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΔΙΕΠ/ΠΑ).