Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Επί θύραις συμφωνία Πενταγώνου-LM, για 90 μαχητικά F-35


Πολύ κοντά σε συμφωνία για μια νέα παρτίδα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II φέρονται να βρίσκονται το αμερικανικό πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Marin, μια συμφωνία που τοποθετείται σε ύψος περί τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, η πρώτη που ρίχνει το μοναδιαίο κόστος κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αεροσκάφος.

Δείτε περισσότερα

Πέντε Airbus A400M για την Ινδονησία, ευρωπαϊκή επιτυχία


Μεγάλη επιτυχία του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού κολοσσού Airbus, καθώς κατάφερε να αποσπάσει συμβόλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει την Αεροπορία της χώρας με πέντε αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου Airbus A400M Atlas.

Δείτε περισσότερα

Προασπίζοντας το Αιγαίο με τα κορυφαία μαχητικά της ΠΑ - ΒΙΝΤΕΟ


Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Η είσοδος σε υπηρεσία των αεροσκαφών F-16C/D Block 52 Adv. το 2009 προσέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία επιπλέον 30 ικανότατα μαχητικά, ενισχύοντας το στόλο με δύο επιπλέον Μοίρες (335Μ και εν συνεχεία την 336Μ). Πρόκειται για μια ποιοτική πλατφόρμα που ως γνωστόν προσφέρει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο στόλο των F-16 της ΠΑ

Δείτε περισσότερα

Μεταφορά Μοσχευμάτoς με Αεροσκάφος της ΠΑ


Το Σαββάτο 21 Ιανουαρίου 2017, αεροσκάφος Embraer 135 Legacy της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, από τo αεροδρόμιο Ηρακλείου, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα, στην 113 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.


Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης της ΥΠΕΠΑ


Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Έργων Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΕΠΑ), στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χριστόφορου Σμυρλή, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της Υπηρεσίας, από τον Σμήναρχο (ΜΕ) Χριστόφορο Τσιλιμιδό στον Σμήναρχο (ΜΕ) Παναγιώτη Ρόκα.

Δείτε φωτογραφίες


Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής ΔΑΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του  Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Συμεών Αστρεινίδη  στον Υποπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.


Μεταφορά Μοσχευμάτων με Αεροσκάφος της ΠΑ


Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, αεροσκάφος Embraer 135 Legacy της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, από τo αεροδρόμιο Ηρακλείου, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μοσχεύματα, στην 113 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.


Οι Ρώσοι… παίζουν με το F-35, λένε πως δεν το φθήνυνε ο Τραμπ!


Με συγκεκαλυμμένα ειρωνική διάθεση αναφέρεται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik στη φιλολογία περί μείωσης της τιμής του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, μετά από την παρέμβαση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του μαχητικού ήταν ήδη σχεδιασμένο να μειωθεί εντός του 2017…

Δείτε περισσότερα

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ο ήρωας Επισμηναγός Νικόλαος Νέζης τιμήθηκε στην Μάνδρα


Ο ήρωας επισμηναγός Νικόλαος Νέζης πέταξε μακριά από αυτό τον κόσμο με το F-4. Οι συγγενείς και οι φίλοι του δεν τον ξέχασαν


Στο «κυνήγι» νέων μαχητικών τώρα η Σλοβακία!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η Σλοβακία με στόχο να επιλέξει τον τύπο του μαχητικού που θα αντικαταστήσει τον στόλο των σοβιετικής προέλευσης 12 μαχητικών τύπου MiG-29 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν τη διετία 2005-2006, με τον υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει μόνο τη μία πρόταση από αυτές που έχει παραλάβει η χώρα και αφορά στο ενδεχόμενο αγοράς ή ενοικίασης (leasing) μαχητικών τύπου JAS-39 Gripen της σουηδικής Saab.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 18/1/2017

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Πακιστανικές ελπίδες «ξεπαγώματος» των F-16 κ.α. με ΗΠΑ…


Την ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζουν Πακιστανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσιγκτον, ενθαρρυμένοι ενδεχομένως από τη συνομιλία του Τραμπ με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, η οποία προκάλεσε αίσθηση λόγω της ακατανόητης εν πολλοίς διαχυτικότητας, πέραν των τυπικών, του νέου Αμερικανού προέδρου (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Κάποιος να μαζέψει …τον Τραμπ πριν γίνει μεγάλη ζημιά!» στη διεύθυνση http://www.defence-point.gr/news/?p=166159).

Δείτε περισσότερα

US Navy: Ατύχημα με εκπαιδευτικό α/φος τύπου T-45C Goshawk


Εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-45C Goshawk του αμερικανικού Ναυτικού της 9ης Μοίρας Εκπαίδευσης (VT-9: Training Squadron NINE) που ανήκε στη βάση της Ναυτικής Αεροπορίας «Μερίντιαν» (NAS: Naval Air Station Meridian), κατέπεσε και συνετρίβη τις μεσημβρινές ώρες χθες (ώρα ΗΠΑ), ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση.

Δείτε φωτογραφίες

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Η επίσημη ανακοίνωση ΓΕΑ : Περιστατικό Αεροσκάφους F-16 Blk52+ Adv


Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, αεροσκάφος F-16 Blk52+ Adv της 116 Πτέρυγας Μάχης, μετά την προσγείωσή του, εξήλθε του τροχοδρόμου, με συνέπεια την εμπλοκή τροχού κύριου σκέλους σε χέρσο έδαφος. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές και είναι στη φάση της απομάκρυνσης.


Οι λεπτομέρειες για τα νέα εκπαιδευτικά α/φ M-345 των Ιταλών


Την ανάθεση σύμβασης από το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας για την προμήθεια διθέσιων αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης M-345HET (High Efficiency Trainer) ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Leonardo, σε μια σύμβαση που η πηγή χρηματοδότησής της έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Ιταλία: Το T-345A χρηματοδοτείται από το υπ. Ανάπτυξης!»

Δείτε περισσότερα

Ταϊβάν: Ξεκίνησαν τα F-16, πότε θα πάρουν τα δικά μας σειρά;


Να πει όποιος έχει συναίσθηση της κατάστασης στον ελληνικό αεροπορικό στόλο «και στα δικά μας»; Αυτό πάντως πέρασε από το μυαλό μας για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, διαβάζοντας την είδηση ότι η Ταϊβάν ξεκίνησε το φιλόδοξο πρόγραμμα δραματικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των F-16 από την εγχώρια βιομηχανία, ένα πρόγραμμα τόσο ριζικό, που προκάλεσε την αντίδραση των Κινέζων, αυτή τη φορά όχι «για την τιμή των όπλων» και για τη δημιουργία ενός ακόμα διπλωματικού «χαρτιού».

Δείτε περισσότερα

Τοποθετήσεις Αντιπτεράρχων και Υποπτεράρχου

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2017 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, αποφάσισε για την Πολεμική Αεροπορία, τις εξής τοποθετήσεις Αντιπτεράρχων και Υποπτέραρχου σε θέση Αντιπτέραρχου:


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Κρίσεις : Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν στην Πολεμική Αεροπορία

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών ΕΔ

Το ΣΑΓΕ κατά την 2η συνεδρίαση του, της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2017, έκρινε ως ακολούθως :


Στις 23 Ιανουαρίου η Παράδοση - Παραλαβή Α/ΓΕΑ


Στις 23 Ιανουαρίου και ώρα 15:30 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση στον διάδοχό του Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου (Τάξεως 1981 της ΣΙ).

Δείτε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ υπερπτήσεων F-16 της Τουρκίας κ.α. α/φών


Οι Τούρκοι άλλαξαν… δρομολόγιο αυτή τη φορά στην ημερήσια βόλτα τους πάνω από ελληνικά νησιά και δεν πέρασαν πάνω από την περιοχή Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, αλλά από τη νήσο Παναγιά. Μάλλον τιμή ήθελαν οι άνθρωποι να αποτίσουν κι εμείς τους κακολογούμε, από σεβασμό το έκαναν!

Δείτε φωτογραφίες

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 16/1/2017

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Απόστρατος της ΠΑ καταθέτει τις απόψεις του για το πτητικό επίδομα...


Το ζήτημα της επανεξέτασης των δικαιούχων πτητικού επιδόματος,είχε ανοίξει από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο Militaire.gr.  Ο ΥΕΘΑ είχε πει ότι “όσοι δεν πετούν” ,εδώ και χρόνια δεν θα δικαιουνται πτητικό επίδομα.


Ιταλία: Το T-345A χρηματοδοτείται από το υπ. Ανάπτυξης!


Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας μέσω της Διεύθυνσης Αεροπορικών Εξοπλισμών και Αεροπλοϊμότητας (Air Armaments and Airworthiness Directorate – DAAA) ανέθεσε στην εταιρία Leonardo SpA συμβόλαιο παραγωγής για τα πρώτα νέας γενιάς εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-345A, τα οποία θα συμπληρώσουν το κενό ανάμεσα στο αεροσκάφος αρχικής εκπαίδευσης και του T-346 Master που είναι για το τελικό στάδιο, προτού οι πιλότοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία στα μαχητικά.

Δείτε περισσότερα

Σχεδιάζει το μέλλον του μαχητικού JF-17 Block-II η PAC


Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Pakistan Aeronautical Complex (PAC), εταιρία που κατασκευάζει το JF-17 Block-II, αποδέσμευσαν την πληροφορία ότι έχουν ήδη παραχθεί 33 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μαχητικών που έχουν παραγγελθεί, εντός του 2017.

Δείτε περισσότερα

Η 110 Πτέρυγα Μάχης κοντά στα παιδιά του συλλόγου "ΙΑΣΩ"


Ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τις ανάγκες των παιδιών του Συλλόγου ΙΑΣΩ προσέφερε η 110     ΠΜ. Ο Διοικητής Σμήναρχο (Ι) κ. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, οι αξιωματικοί και το λοιπό προσωπικό της 110Π.Μ., μια ακόμη χρονιά στηρίζουν το έργο του Συλλόγου.


Εθελοντική Αιμοδοσία στην 350ΠΚΒ


Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε από συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» εθελοντική αιμοδοσία στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ), με συμμετοχή του προσωπικού της.

Δείτε φωτογραφίες

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση ΓΕΑ : Αλλαγή Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας


Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2017 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, αποφάσισε τα εξής:

Στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), την τοποθέτηση του Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, μέχρι σήμερα Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.


Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών στους Απόφοιτους του 1ου Σεμιναρίου Πληροφοριών του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ


Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή απονομής πιστοποιητικών φοίτησης στους εκπαιδευόμενους του 1ου Σεμιναρίου Πληροφοριών του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2017.


"Μήνυμα" στον νέο Α/ΓΕΑ από τους Τούρκους !!


Οι Τούρκοι διάλεξαν να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις την ώρα που η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας  "άλλαζε χέρια"... Καθόλου τυχαία κίνηση, όχι ότι δεν το θεωρούσαμε πιθανό, αλλά μάλλον επέλεξαν την συγκεκριμένη μέρα για να δείξουν στο νέο αρχηγό ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο την προκλητικότητα τους  !!!


Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Μεταφορά Μοσχεύματος με Αεροσκάφος C-27 της ΠΑ


Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, από την 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα, στην 113 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.

Συνετρίβη μαχητικό JAS-39 της Ταϊλάνδης σε σόου (ΒΙΝΤΕΟ)


Μαχητικό αεροσκάφος τύπου JAS-39 Gripen της βασιλικής ταϊλανδέζικης Αεροπορίας (Royal Thai Air Force) κατέπεσε και συνετρίβη κατά τη διάρκεια πτητικής επίδειξης στην πόλη Hat Yai και την περιοχή Songkhla, σύμφωνα με την «bangkokpost.com».

Δείτε περισσότερα

Πάμε για επαναληπτική παραγγελία Rafale από τους Ινδούς


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ώστε η ινδική Αεροπορία να προμηθευτεί περισσότερα Rafale από τα 36 που έχει προμηθευτεί ήδη από τη Γαλλία, αν και για την ακρίβεια, μια επαναληπτική παραγγελία μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή, καθώς η δημιουργία υποδομής υποστήριξης και ο όγκος εργασίας που θα έχει θα ήταν από οικονομικής απόψεως μη συμφέρουσα σε περίπτωση κατά την οποία οι Ινδοί δε μεγαλώσουν τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών του τύπου.

Δείτε περισσότερα