Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

Φιλότιμες προσπάθειες προώθησης EF-2000 Typhoon στην Πολωνία…


Επιθετική προώθηση του ευρωπαϊκού μαχητικού τέταρτης γενιάς EF-2000 Typhoon (Eurofighter) επιχειρεί η κοινοπραξία κατασκευής του στην Πολωνία η οποία αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό στο μέλλον για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων MiG-29 και Su-22.

Δείτε περισσότερα

Ιαπωνικά F-15 με αμερικανικά B1-B Lancer στη Νότιο Σινική…


Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας προέβη σε ανακοίνωση για τις στρατιωτικές ασκήσεις που εκτέλεσαν οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας με αμερικανικά αεροσκάφη στη Νότια Σινική Θάλασσα.


Η εξωφρενική προσγείωση πανάκριβου U-2 Dragon Lady της USAF! (vid.)


Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το έγκυρο ειδησεογραφικό «Business Insider» (και άλλα δύο που προσθέσαμε για να το… εμπεδώσουν οι φίλοι μας) το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στον κόσμο των επιχειρήσεων, αφορά τον «εξωφρενικό» τρόπο προσγείωσης του κατασκοπευτικού αεροσκάφους της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), του U-2 Dragon Lady, ενός αεροσκάφους που ενσωματώνει κορυφαία τεχνολογία στον τομέα των ηλεκτρονικών, αφού η αποστολή του είναι η συλλογή πληροφοριών πετώντας σε ύψος ακόμα και 70.000 ποδιών!

Δείτε περισσότερα

Απονομή Πτυχίων 4ηςΕΣ Σμηνιτών του ΣΠΥΠΑ έτους 2017


Από την Πέμπτη 17 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε,  στην Αεροπορική Βάση Σέδες Θεσσαλονίκης, η εκπαίδευση της 4ης Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) 2017 των Σμηνιτών Πυροσβεστών του Σχολείου Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ).


Σεμινάριο επιμόρφωσης Διερευνητών και Μελών της ΕΔΙΑΠΕ στην 115ΠΜ


Από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), Σεμινάριο επιμόρφωσης Διερευνητών και μελών της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων Πτήσεων και Εδάφους (ΕΔΙΑΠΕ), με συμμετοχή αποφοίτων του Σχολείου Αξιωματικών Ασφάλειας Πτήσεων και του Σχολείου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους, της Μονάδας, από εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους.


Έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους 2017 – 2018 της ΣΙ


Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η τελετή έναρξης του Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018, παρουσία του Διοικητή της Σχολής, Υποπτέραρχου (Ι) Ιωάννη Γκοντικούλη, του στρατιωτικού, πολιτικού και διδακτικού προσωπικού.


Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: TΟ LINK 16 ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Η 27η Μαρτίου 2010 αποτέλεσε μια ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή συνεργασίας των νέων μαχητικών F-16C Block 52+ Advanced της 335Μ με ένα ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye της 380Μ ΑΣΕΠΕ!

Δείτε περισσότερα

Ρωσία: Έναρξη μαζικής παραγωγής μαχητικών Su-35 (vid.)


Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS που φιλοξένησε προ ημερών δηλώσεις του Valery Shantsev, κυβερνήτη της επαρχίας Nizhny Novgorod, η παραγωγή των νέων μαχητικών Su-35 στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sokol θα αρχίσει εντός των επόμενων έξι ή 12 μηνών και σε κάθε περίπτωση εντός του 2018.

Δείτε περισσότερα

Συντριβή δύο α/φ A-10C Thunderbolt II, πιθανή η εναέρια σύγκρουση


Δύο αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF), τύπου A-10C Thunderbolt II, προερχόμενα από την αεροπορική βάση «Nellis» στη Νεβάδα, συνετρίβησαν ταυτόχρονα, βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, στο πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης που διατηρεί η USAF στην περιοχή.

Δείτε περισσότερα

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Παραβιάσεις - Παραβασεις από τούρκικα F-16


Έξι τούρκικα F-16 "εισέβαλαν" σήμερα στο ελληνικό FIR εισερχόμενα από τις νήσους Λήμνο και Λέσβο.

Τα αεροσκάφη αποτελούνταν από δύο σχηματισμούς των τεσσάρων και των δύο α/φων και εισήλθαν στις 15:37 ενώ εξήλθαν στις 16:02. Εκτός των μαχητικών την εμφάνιση τους έκαναν και δυο CN-235 Ηλεκτρονικού πολέμου).


Στον δήμαρχο Λαρισαίων ο νέος διοικητής της 110 Π.Μ


Τον νέο διοικητή της 110 Πτέρυγα Μάχης σμήναρχο (Ι) Απόστολο Χόρτη, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα με το δήμαρχο να εύχεται στο κ. Χόρτη καλή επιτυχία στην αποστολή του και στη διοίκηση της 110 Πτέρυγας Μάχης.

Δείτε περισσότερα

Η έλευση του Προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα με συνοδεία Mirage 2000 της 332 Μ.


Δύο γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000EGM της Πολεμικής Αεροπορίας με τα ελληνικά εθνόσημα, θα είναι τα πρώτα «στοιχεία» της Ελληνικής Πολιτείας, που θα αντικρύσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ευθύς μόλις το προεδρικό αεροσκάφος που τον μεταφέρει της γαλλικής ΠΑ (Armee de l’Air) περάσει στο FIR Αθηνών.

Δείτε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ P-3 ORION


H είδηση για την ίδρυση Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας που πρώτο έγραψε το Think News, αποτελεί εξέλιξη η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δυνατότητες του ΠΝ σε οτι αφορά την επιτήρηση επιφανείας και τις αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, συνδυαστικά με την απόκτηση των εκσυγχρονσιμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion.

Δείτε περισσότερα

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΖΕΥΓΟΥΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ F-35I ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) αποφάσισε την αναβολή παράδοσης δύο μαχητικών Lockheed Martin F-35I Adir στο Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “The Jerusalem Post” αναφέρεται ότι ένα εκ των δύο μαχητικών 5ης γενιάς πρέπει να ολοκληρώσει τεχνική επιθεώρηση προτού πετάξει για το ταξίδι μετάβασης από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Δείτε περισσότερα

Εξουδετέρωση – Καταστροφή μη εκραγέντων Πυρομαχικών στην 112ΠΜ


Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 και από ώρα 07:30 έως 11:00, έχει προγραμματισθεί η εξουδετέρωση – καταστροφή δύο (2) μη εκραγέντων πυρομαχικών (βόμβες 500lbs) του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, από την Ομάδα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ).


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 6/9/2017


Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


ΠΟΜΕΝΣ: Ευχαριστήρια επιστολή από την Ε.Σ.ΠΕ.ΑΜ/Θ προς την ηγεσία του ΓΕΑ


Επιστολή προς την τρατιωτική Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας  για την άμεση αντίδραση της και την επίλυση του προβλήματος  στα ΟΣΕΑΑΥ του Αεροδρομίουμιο Αμυγδαλεώνα απέστειλαν η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ΠΟΜΕΝΣ

Δείτε περισσότερα

Η επίσκεψη Μακρόν, τα Mirage 2000 και ο Ανδρέας Παπανδρέου


Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε στα μέσα της δεκαετίας του 80 να “σπάσει” την “αγορά του αιώνα” στα δύο και να προμηθευτεί η Ελλάδα και αμερικανικά F-16 και γαλλικά Mirage 2000,είχε δεχτεί σφοδρότατη κριτική.

Δείτε περισσότερα

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F-16: ΑΥΞΗΣΗ 40% ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ


Το 2008 επί κυβερνήσεως Κωστα Καραμανλή και Υπουργού Εθνικής Αμύνης Βαγγέλη Μεϊμαράκη έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά η προοπτική εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16 και συγκεκριμένα των Block 30, Block 50 και 52+ στο επίπεδο των F-16 Block 52+ Advanced. Το τελευταίο ήταν το αεροσκάφος που πραγματικά εισήγαγε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στη Π.Α απόρροια των εξελιγμένων συστημάτων του όπως το Link 16 ή τα νέα όπλα αέρος εδάφους JSOW και JDAM.

Δείτε περισσότερα

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ


Ιστορικής σημασίας αλλαγές θα φέρει η είσοδος σε υπηρεσία του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου P-3B Orion, το οποίο θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις  του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε περισσότερα

Ιρακινός πιλότος, ιρακινό και το F-16 που χάθηκαν στην Αριζόνα…


Ένας εκπαιδευόμενος πιλότος με καταγωγή από το Ιράκ ήταν τελικά το θύμα της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 που συνετρίβη στην Αριζόνα, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και είναι πλέον το δεύτερο θύμα ανάμεσα στους Ιρακινούς που έχουν μεταβεί για εκπαίδευση στις ΗΠΑ…

Δείτε περισσότερα

Πλησιάζει η ώρα των F-35B για το αεροπ/φόρο HMS Queen Elizabeth


Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο σχεδιασμός προβλέπει τον εξοπλισμό του καινούργιου αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth με 42 μαχητικά αεροσκάφη F-35B μέχρι το 2023, εκ των οποίων θα υπηρετούν τα 24 και άλλα 18 θα βρίσκονται στην «εφεδρεία» ή θα αξιοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δείτε περισσότερα

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στη ΣΙ και στη ΣΜΥΑ


Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, ενόψει των επικείμενων κατατάξεων των νέων Ικάρων, καθώς και των Δοκίμων της 1ης σειράς της ΣΜΥΑ.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 5/9/2017


Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Συντριβή αεροσκάφους F-16 της Εθνοφρουράς στην Αριζόνα των ΗΠΑ


Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 που ανήκε στην Εθνοφρουρά της Αριζόνα στις ΗΠΑ, κατέπεσε και συνετρίβη στο νοτιοανατολικό τμήμα της πολιτείας. Δυστυχώς ανακοινώθηκε ότι αγνοείται ο πιλότος με αποτέλεσμα οι αρχές να υποθέτουν το χειρότερο, με τις υποψίες αυτές να επιβεβαιώνονται λίγες ώρες αργότερα.

Δείτε περισσότερα

Η ώρα της Γαλλίας να αποκτήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα, UCAV…


Η Γαλλία θα αποκτήσει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.

Δείτε περισσότερα

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ F-16 ΤΗΣ Π.Α ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018


Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Π.Α ειδικότερα είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16. Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αναγκαίο και απαραίτητο για τη διατήρηση του ισοζυγίου ένοπλης ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο εκσυγχρονισμός των Τουρκικών F-16 έδωσε ποιοτικό προβάδισμα στην Τουρκική Αεροπορία ενώ η επικείμενη έλευση των πρώτων F-35 δημιουργεί ένα σοβαρό ποιοτικό στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ Π.Α και Τουρκικής Αεροπορίας.

Δείτε περισσότερα

«Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΙΛΟΤΩΝ»


Από τους 1350 συνολικά πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί οι 380, στο πλαίσιο των «εκκαθαρίσεων» του προέδρου Ερντογάν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», γράφει η γερμανική «Ηandelsblatt».

Δείτε περισσότερα

Πιλότος Agusta A-109 έπεσε στο κενό σε πτήση στο πλαίσιο σόου…


Βέλγοι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν χθες το σώμα ενός Βέλγου πιλότου ελικοπτέρου του Στρατού της χώρας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε ένα περιστατικό σε αεροπορική επίδειξη το Σαββατοκύριακο, ενώ επέβαινε σε ελικόπτερο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ της χώρας.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 4/9/2017


Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Πρόσκληση Κατάταξης Στρατευσίμων ΠA 2017 Ε’ ΕΣΣΟ


Mε Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με την 2017 Ε΄/ΕΣΣΟ, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί στην ΠΑ και είναι σωματικής κατηγορίας πρώτης έως και τέταρτης (Ι/1 έως Ι/4) και ανήκουν στις παρακάτω κλάσεις και κατηγορίες:


Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ με θέματα ΠΑ...


Η Τουρκία,  που με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του συστήματος εξουσίας Ερντογάν, «απομακρύνεται» από τη Δύση, ενώ  αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά και τα νέα εξοπλιστικά σχέδιά της, θα αποτελέσει   κεντρικό  θέμα των συζητήσεων του έλληνα πρωθυπουργού και των υπουργών  που θα τον συνοδεύουν  στις ΗΠΑ , με στελέχη της αμερικανικής  Κυβέρνησης και της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας.

Δείτε περισσότερα

Εκτεταμένη αποτροπή ΗΠΑ στη Νότια Κορέα τώρα και με F-22 / F-35


Οι Αμερικανοί μελετούν το ενδεχόμενο εκ περιτροπής ανάπτυξης των μαχητικών τους αεροσκαφών πέμπτης γενιάς με χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth), των τύπων F-22 Raptor και F-35 Lightning II στην κορεατική χερσόνησο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εκτεταμένη αποτροπή (extended deterrence) απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Βορρά.

Δείτε περισσότερα