Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Τελετή Απονομής Πτυχίων στους Απόφοιτους της 1ης/17 ΕΣ του Σχολείου Εκπαιδευτών Ομάδας Όπλων ΣΑΕ


Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης Αεράμυνας, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, η τελετή απονομής πτυχίων αποφοίτησης, στους σπουδαστές της 1ης/17 Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σχολείου Εκπαιδευτών Ομάδας Όπλων του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ).


Τελετή Απονομής Πτυχίων στους Απόφοιτους της 1ης/2017 ΕΣ του ΚΕΕΠ/ΣΕΕΚ


Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενόργανης Πτήσης (ΚΕΕΠ), στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της 1ης/17 Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σχολείου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΣΕΕΚ).


Συνετρίβη εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-39 της ουκρανικής Αεροπορίας


Στην επαρχία Χμελίνσκι της Ουκρανίας κατέπεσε και συνετρίβη τσεχικής προέλευσης εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου L-39 της ουκρανικής Αεροπορίας. Και οι δύο πιλότοι του σκάφους έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε περισσότερα

Άρχισαν οι παραλαβές T-6C+ Texan II για την αργεντινή Αεροπορία


Η Αεροπορία της Αργεντινής (Fuerza Aérea Argentina: FAA) παρέλαβε τα τέσσερα πρώτα από τα συνολικά 24 εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-6C+ Texan II της αμερικανικής Beechcraft. Τα δύο αεροσκάφη από τα τέσσερα που παραδόθηκαν φαίνονται στη φωτογραφία που είναι από την τελετή παράδοσης στις ΗΠΑ και τις εγκαταστάσεις της Textron.

Δείτε περισσότερα

Η βρετανική εμπειρία ρίχνει φως στη σημασία του F-35 για μας…


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. Ήταν ένα από τα άρθρα που προσπαθούσε να βάλει την ιστορία του εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά και το ενδιαφέρουν της ΠΑ για F-35 σε μια «τάξη». Ήταν η εποχή που για «κάποιους» η μόνη απάντηση στο F-35 ήταν το… Su-35GR, και μόνο η Π&Δ τόνιζε την επικινδυνότητα του F-35 σαν οπλοσύστημα και μέσο κυριαρχίας στον αεροπορικό αγώνα. Δύσκολο για εμάς, αλλά μάλλον καταφέραμε να «καταρρίψουμε» τις «θεωρίες» για Su-35 αντί ροδάκινων.

Δείτε περισσότερα

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Όλοι οπλισμένοι σήμερα στο Αιγαίο...


Όλοι οπλισμένοι σήμερα στο Αιγαίο με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη. 

Δέκα τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη  F-16 προέβησαν σήμερα σε 10 παραβιάσεις και 20 παραβάσεις του ελληνικού FIR, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές.

Τουρκικό εκπαιδευτικό για την USAF… και όχι μόνο


Φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Freedom που αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της αμερικανικής Sierra Nevada Corporation (SNC) και της τουρκικής Turkish Aerospace Industries (TAI) προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) για την επιλογή και προμήθεια ενός νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένης – επιχειρησιακής εκπαίδευσης (πρόγραμμα T-X) αποδέσμευσε στη δημοσιότητα η έγκυρη αμερικανική αεροδιαστημική επιθεώρηση «Aviation Week».

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της ΠΑ στους Αγώνες Σκοποβολής ΕΔ και ΣΑ έτους 2017


Από την Πέμπτη 14 έως και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες Σκοποβολής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) για το έτος 2017, στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας και του Βύρωνα Αττικής.


Η συνδρομή της ΠΑ για 4χρονο κοριτσάκι


Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, ασθενής (κορίτσι) 4 ετών, μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Embraer EMB-135 της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης, στην Ιταλία, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.


Μια άγνωστη ιστορία για τα φρένα των Mirage


Τα ελληνικά Mirage επιτελούν σπουδαία αποστολή στο Αιγαίο έχοντας μοναδικές δυνατότητες έναντι των τουρκικών αεροσκαφών.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε στη ΓΔΑΕΕ η 1η Εκτελεστική Σύμβαση υπ’ αριθμ. 005Γ/17 της Συμφωνίας Πλαίσιο υπ’ αριθμ. 003Γ/17 “Προμήθεια εκατόν σαράντα τεσσάρων τεμαχίων (ΕΑ 144) υλικού Heat Sink Α/Φ Μ2000/-5” για την προμήθεια 36 τεμαχίων Heat Sink για τα αεροσκάφη Μ2000/-5 από την εταιρεία MILTECH HELLAS ΑΕ.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 27/9/2017


Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Ν. Κορέα: Παραγγελία T-50 KAI, ενώ η έρευνα διαφθοράς συνεχίζεται


Παρά την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στελεχών της εθνικής αεροναυπηγικής εταιρίας Korea Aerospace Industries (KAI), η Αεροπορία της Νότιας Κορέας αποφάσισε και κατάφερε να πετύχει την έγκριση τοποθέτησης παραγγελίας για περισσότερα αεροσκάφη προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης / ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη T-50.

Δείτε περισσότερα

Tu-22M3: Είχαν άγιο… από του χάρου τα δόντια οι πιλότοι (vid.)


Το ατύχημα με το ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-22M3 «Backfire» στις 15 Σεπτεμβρίου κατά την εξέλιξη της άσκησης Zapad 2017 καλύφθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αναπαράχθηκε σε όλο τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

"Κόλαση" σήμερα το Αιγαίο...


"Κόλαση" σήμερα το κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο με πλήθος παραβιάσεων και παραβάσεων.  Η τούρκική αεροπορία πραγματοποίησε τρεις παραβάσεις και 24 παραβιάσεις από F-16 και F-4.


Δεν δωροδόκησε η Airbus στην Αυστρία για τα α/φη EF-2000, χορήγησε…


Καθαρή βγήκε από τη διαδικασία του ελέγχου στο αυστριακό Κοινοβούλιο η κατασκευάστρια του μαχητικού τέταρτης γενιάς EF-2000 Typhoon πιο γνωστού ως Eurofighter, καθώς οι βουλευτές δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν κάποιο στοιχείο που να συνδέει την εταιρία με «παράνομες πληρωμές».

Δείτε περισσότερα

Επιμνημόσυνη Δέηση προς Τιμή του Υποσμηναγού (I) Δημήτριου Στρατάκια


Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ), στην Αεροπορική Βάση Σκύρου,  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, προς τιμή του Υποσμηναγού (Ι) Δημήτριου Στρατάκια, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 30 Σεπτεμβρίου 1997, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σκύρου.


Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην 117ΠΜ και στο ΚΕΑΤ


Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε  την 117 Πτέρυγα Μάχης (117ΠΜ) και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν οι Διοικητές τους, Ταξίαρχος (Ι) Νικόλαος Κωσταβάρας και Σμήναρχος (Ι) (Ι) Αντώνιος Πανίδης.


Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τα F-35, θέλει πολύ μελέτη, λένε…


Η δημοσιοποίηση του προβληματισμού στις τάξεις της αμερικανικής Αεροπορίας για το αν είναι «σοφό» να προχωρήσουν στην πανάκριβη αναβάθμιση του λογισμικού των 100 πρώτων μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, ή είναι πιο συμφέρον να αποσυρθούν και να τοποθετηθούν παραγγελίες για καινούργια, έχουν προκληθεί αντιδράσεις από το Ισραήλ και δεύτερες σκέψεις, εν όψει της δέσμευσης για αγορά 25 ή 50 επιπλέον μαχητικών F-35 Adir (ισραηλινή έκδοση), τα οποία έχει ζητήσει η ισραηλινή Αεροπορία.

Δείτε περισσότερα

Διημερίδα Έρευνας – Διάσωσης


Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στη Λέσβο, Διημερίδα Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ), με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ), μελών της Frontex από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Μεγάλη Βρετανία, του Υποδιοικητή του Αεροπορικού Τομέα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ε-Δ και εθελοντών ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Refugees Rescue).


Η Ελλάδα έχει κάνει πρόταση πώλησης F-16 Block 30 στην Κροατία


Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση στη Κροατία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30, όπως προέκυψε από ρεπορτάζ του έγκυρου Defense News, με αφορμή την παρουσία στη χώρα, για τον ίδιο σκοπό, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 26/9/2017


Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Διημερίδα Θαλάσσιας Διάσωσης και Αεροδιάσωσης στην 111ΠΜ


Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε,  στην 111 Πτέρυγα Μάχης (111ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, διημερίδα θαλάσσιας διάσωσης και αεροδιάσωσης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).


Εκπαιδευτική Επίσκεψη της 20ης ΕΣ Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών Αξιωματικών στην 111ΠΜ


Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, εκπαιδευόμενοι της 20ης Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών Αξιωματικών, της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην 347 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου.


Καστελόριζο: Έστειλε καναντέρ η Πολεμική Αεροπορία


Καστελόριζο:Η Πολεμική Αεροπορία έστειλε αεροσκάφος για να σβήσει την φωτιά που εκδηλώθηκε στο ακριτικό μας νησί.

Το μικρό Καστελόριζο με το μεγάλο όμως ειδικό βάρος για τα εθνικά μας θέματα αντιμετώπισε μια σοβαρή πυρκαγιά σήμερα.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 25/9/2017


Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Εκπαιδευτική Επίσκεψη της ΣΥΔ στο Οχυρό Ρούπελ


Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι Δόκιμοι της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής.


Συμμετοχή της 340 Μοίρας στη Νατοϊκή Άσκηση «Brilliant Arrow 2017»


Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, η 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στη Νατοϊκή Άσκηση «Brilliant Arrow 2017».


Αρχηγός USAF: Είμαστε σε κρίση λόγω έλλειψης πιλότων μαχητικών!


Σε ανησυχητικές για την αμερικανική Αεροπορία διαπιστώσεις προέβη ο αρχηγός του Κλάδου, πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης για τα αεροπορικά πληρώματα (2017 Air Crew Summit) στη βάση «Andrews» στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι ο Κλάδος «αντιμετωπίζει κρίση», τοποθετώντας το έλλειμμα πιλότων στο εφιαλτικό ύψος των 1.500 ατόμων!

Δείτε περισσότερα

Βρέθηκε πιθανός πελάτης για άλλα 8 πρώην ινδικά, μαχητικά Su-30K


Τα μέσα ενημέρωσης της Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη), μετέδωσαν ότι η χώρα ενδιαφέρεται να αποκτήσει έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30K της ινδικής Αεροπορίας, τα οποία βρίσκονται καθηλωμένα στη Λευκορωσία, με τη Ρωσία να αναζητά πελάτη να τα πουλήσει.

Δείτε περισσότερα

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ημερίδα από την 133ΣΜ με Θέμα: «Σύγχρονες Σειρήνες, Νέες Προκλήσεις και ο Διαχρονικός Οδυσσέας»


Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε από την 133 Σμηναρχία Μάχης (ΣΜ), ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Σειρήνες, Νέες Προκλήσεις και ο Διαχρονικός Οδυσσέας», για τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γουβών, καθώς και του Γενικού και Μουσικού Λυκείου Γουβών.


Σύγκρουση ελικοπτέρου με drone πάνω από τη Νέα Υόρκη…


Ελικόπτερο του αμερικανικού Στρατού που πραγματοποιούσε περιπολία πάνω από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας λόγω της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο αερόχημα (drone) την περασμένη Πέμπτη.

Δείτε περισσότερα

Υπογράφτηκε σύμβαση για την προμήθεια φρένων για τα Mirage…


Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 υπογράφηκε στις εγκαταστάσεις της η 1η Εκτελεστική Σύμβαση υπ’ αριθμ. 005Γ/17 της Συμφωνίας Πλαίσιο υπ’ αριθμ. 003Γ/17 “Προμήθεια εκατόν σαράντα τεσσάρων τεμαχίων (ΕΑ 144) υλικού Heat Sink Α/Φ Μ2000/-5”.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 24/9/2017


Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Όταν νορβηγικά α/φη F-16 άνοιξαν πυρ κατά πύργου με στρατιώτες…


Αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο πόρισμα από τη διερεύνηση ενός σοβαρού περιστατικού κατά τη διάρκεια άσκησης στις 13 Απριλίου 2016, με μαχητικά F-16 της βασιλικής νορβηγικής Αεροπορίας να ανοίγει πυρ κατά σταθμού παρατήρησης, όπου μέσα βρίσκονταν τρεις στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίοι γλίτωσαν από θαύμα σοβαρό τραυματισμό ή/και θάνατο.

Δείτε περισσότερα

ΠΑ: Φύλακας άγγελος και της Σαντορίνης, λύνει το θέμα των εκπαιδευτικών


Πριν από μία εβδομάδα περίπου ο Δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η φωνή του Αιγαίου» για το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών ότι «έχουμε κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Από το υπουργείο μας λένε βοηθήστε και εμείς τους λέμε λύστε μας τα χέρια. Δεν υπάρχουν σπίτια, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Κάνω έκκληση στους κατοίκους: Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό»!

Δείτε περισσότερα

Είναι λύση για τα F-16 της ΠΑ τα IRST Legion Pod των F-15C της USAF;


Ως γνωστόν, τα αμερικανικά μαχητικά σνόμπαραν για πολλές δεκαετίες τα συστήματα οπτικής αναγνώρισης εναέριων στόχων. Μετά από κάποια «πρώιμα» συστήματα που τοποθετήθηκαν στα 1ης γενιάς μαχητικά, F-106 και F-102, οι ΗΠΑ δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται για συστήματα τέτοιου είδους.

Δείτε περισσότερα

Ιταλία: H στιγμή που το Εurofighter συντρίβεται στην Τερατσίνα - ΒΙΝΤΕΟ


Στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε το απόγευμα της Κυριακής (24.09.2017) στην θάλασσα, στην τοποθεσία Τερατσίνα, εκατό χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, κατά την διάρκεια αεροπορικής ακροβατικής επίδειξης.

Δείτε περισσότερα

Αεροδιακομιδή Ασθενούς στο Εξωτερικό


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από την 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας, 50 ετών ασθενή, στο Dusseldorf της Ο.Δ της Γερμανίας, για εξειδικευμένη ιατρική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.