Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Αρχηγός ΓΕΑ: Αποστολή μας να πετάμε – μαχόμαστε – νικάμε


Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, τόσνισε τους κινδύνους που έχει η καθημερινή αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με αφορμή την εβδομάδα ασφάλειας πτήσεων ο Αρχηγός αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να έχουν κατα νου τα στελέχη της Π.Α.

Δείτε περισσότερα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πετάει με F-16 (ΒΙΝΤΕΟ)Επιθεωρήσεις στο ΑΤΑ και στην 110ΠΜ στο πλαίσιο του Κειμένου της Βιέννης


Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, ομάδα αξιολογητών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε επιθεώρηση στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κειμένου της Βιέννης.


Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Ορκωμοσία Ε’ ΕΣΣΟ 2017


Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των κληρωτών της Ε΄ ΕΣΣΟ 2017, στις εγκαταστάσεις του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στην Τρίπολη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.


Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας έτους 2017


Από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, πρόκειται να  πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Εβδομάδας Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας για το έτος 2017, σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.


Επίσκεψη της ΑΔΙΣΠΟ στο ΕΚΑΕ


Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).


“Έτσουξε” τους Τούρκους η πτήση Τσίπρα στο Αιγαίο! “Χολή” κατά της Ελλάδας


Έτσουξε για τα καλά η πτήση Τσίπρα στο Αιγαίο με F-16. Ειδικά η πτήση πάνω από τη Λήμνο. Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν το κλίμα που τους δίνει το καθεστώς Ερντογάν και κάνουν λόγο για “την Ελλάδα που είναι χρεωκοπημένη”, αλλά “ο πρωθυπουργός της κάνει βόλτες με F-16 στο Αιγαίο για το κέφι του”.

Δείτε περισσότερα

Η Τουρκία δυναμώνει στον αέρα και χωρίς πιλότους! Νέα παραλαβή εξοπλισμένων UCAV


Η Τουρκία προχώρησε στην επιχειρησιακή ένταξη ακόμα 8 UCAV BAYRAKTAR με δυνατότητα μεταφοράς 4 πυραύλων το καθένα. Η πρόοδος της Τουρκίας στον συγκεκριμένο τομέα είναι αλματώδης.

Δείτε περισσότερα

“Ελληνική ψυχή”, είναι o πολλαπλασιαστής ισχύος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας…


«Το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων, αυτό είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F-16 C/D Block 52+ που έκανε πάνω από το Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην 337 Μοίρα στη Λάρισα.

Δείτε περισσότερα

Νέα συντριβή μαχητικού Eurofighter, στην Ισπανία, νεκρός ο πιλότος…


Ανησυχία πλέον προκαλεί ένα ακόμα δυστύχημα με μαχητικό αεροσκάφος τύπου EF-2000 Typhoon, πιο γνωστού ως Eurofighter, της ισπανικής Αεροπορίας, κοντά στην αεροπορική βάση του Αλμπαθέτε (Llanos de Albacete), λίγη ώρα μετά τη διέλευσή του, μαζί με άλλα τρία αεροσκάφη του τύπου, από την παρέλαση στη Μαδρίτη, τιμώντας την εθνική εορτή της χώρας.

Δείτε περισσότερα

Σε κινεζικά χέρια… μυστικά του μαχητικού F-35 και του ΑΦΝΣ P-8;


Ευαίσθητα δεδομένα για τα αυστραλιανά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon, αλλά και για τα σχέδια υπό ναυπήγηση πολεμικού πλοίου του αυστραλιανού Ναυτικού, φέρονται να «έβαλαν στο χέρι» χάκερς, με τις υποψίες να στρέφονται στους Κινέζους, εξαιτίας της μεθοδολογίας διείσδυσης που ακολούθησαν…

Δείτε περισσότερα

Οι δύο “αλεπούδες” που οργάνωσαν την πτήση Τσίπρα με F-16


Ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ πήραν “άριστα 10” από το Μέγαρο Μαξίμου, όχι τόσο για την πτήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με F-16 στο Αιγαίο, αλλά για το γεγονός ότι αυτή η “επιχείρηση” έμεινε μυστική μέχρι τη τελευταία στιγμή! Στην Ελλάδα αυτό είναι αν όχι αδύνατο πάντως σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο.

Δείτε περισσότερα

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Νέα βίντεο από την πτήση του Πρωθυπουργού με F-16 Block 52+


Ο Αλέξης Τσίπρας με στολή πιλότου - Πέταξε με F16 - ΒΙΝΤΕΟ


Ο τρίτος πρωθυπουργός που έκανε πτήση με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, έγινε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σήμερα στην 110 πτέρυγα μάχης και αφού ενημερώθηκε επιβιβάστηκε σε ένα F16.

Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ σε πτήση στο Αιγαίο με F-16!


Το είχαν κάνει το καλοκαίρι,το επαναλαμβάνουν και σήμερα. Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ βρίσκονται στη Λάρισα απ΄ όπου και θα απογειωθούν με δύο διθέσια F-16 για πτήση στο Αιγαίο.Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο για την επίσκεψη των δύο στη Λάρισα.

Δείτε περισσότερα

Πτήση με F-16 για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τη Λάρισα!


Το “μυστήριο” της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 110 ΠΜ λύθηκε! Ήρθε η ώρα να πετάξει κι αυτός με F-16!

H “αποστολή” είχε κρατηθεί μυστική μέχρι πριν από λίγο. Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα διαρρέει:

Δείτε περισσότερα

Ο Ταξίαρχος Σύρμπος Μιχαήλ νέος Υδντης στη ΛΑΕΔ


1. Ανακαλούμε στην ενεργό υπηρεσία, ως μόνιμο εξ εφεδρείας, τον Ταξίαρχο (ΕΑ) Σύρμπο Μιχαήλ του Σπυρίδωνα (12286), για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Δείτε περισσότερα

Το Κατάρ συμπληρώνει με α/φη Hawk τον στόλο των EF-2000 Typhoon


Πέραν της παραγγελίας για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου EF-2000 Typhoon από τη βρετανική BAE Systems που προωθεί εμπορικά το μαχητικό στην περιοχή του Κόλπου για λογαριασμό της κοινοπραξίας Eurofighter, το Κατάρ ενέταξε στην Επιστολή προθέσεων (LOI: letter-of-intent) και την προμήθεια έξι εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Hawk.

Δείτε περισσότερα


Πάλι πρώτη η ΠΑ με τη 341Μ στη ΝΑΤΟϊκή TLP στην Ισπανία (ΦΩΤΟ)


Από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, η 341 Μοίρα (341Μ) της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Δείτε περισσότερα

ΠΑ: Στα τέλη Οκτωβρίου υπογράφεται αναβάθμιση των ελληνικών F-16;


Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού AW&ST στην ηλεκτρονική του έκδοση η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του μήνα.

Δείτε περισσότερα

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Αμερικανικά UAV σε Λάρισα και Ανδραβίδα το “έξτρα δώρο” στις ΗΠΑ! Τι θα πάρουμε;


Αμερικανικά uav MQ-9 Reaper σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις; Είναι πάρα πολύ πιθανό. Λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, αμερικανικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα για να δουν ξανά δύο αεροπορκές βάσεις. Λάρισα και Ανδραβίδα είναι αυτές που τους ενδιαφέρουν.

Δείτε περισσότερα

Ιαπωνική επίθεση στη Μέση Α.νατολή για την προώθηση των C-2 & P-1


Η ιαπωνική εταιρία Kawasaki Heavy Industries θα ξεκινήσει την προώθηση του βαρέως μεταφορικού αεροσκάφους C-2 σε μεσανατολικές αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στο πλαίσιο του στόχου του ιαπωνικού Άμυνας για τη διείσδυση της ιαπωνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές.

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της 341 Μοίρας στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του TLP 2017


Από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, η 341 Μοίρα (341Μ) της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 111ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 50 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, καθώς και Ελεγκτές Αεράμυνας και προσωπικό ειδικότητας Πληροφοριών.


Υγειονομικό Κλιμάκιο του 251ΓΝΑ στη Νήσο Φολέγανδρο


Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, κλιμάκιο Υγειονομικού Προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ) με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ταξίαρχο (ΥΙ) Δημήτριο Χατζηγεωργίου, επισκέφθηκαν τη νήσο Φολέγανδρο, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους του νησιού.


Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Συνετρίβη ρωσικό α/φος Su-24 στη Συρία… νεκροί οι δυο πιλότοι


Όπως μεταδίδει το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ επικαλούμενο ρωσικές πηγές, ρωσικό αεροσκάφος κρούσης τύπου Su-24 που επιχειρούσε από την βάση Χμεϊμίμ στην Συρία, κατέπεσε και συνετρίβη, ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 9/10/2017


Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Διθέσια γαλλικά Mirage F-1 για την Paramount, από τη Νότια Αφρική


Η νοτιοαφρικανική Paramount Group απέκτησε από τη Γαλλία τέσσερα διθέσια αεροσκάφη Mirage F-1 για να εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν από θυγατρικές της Paramount Aerospace Systems.

Δείτε περισσότερα

Οι Φιλανδοί ψάχνουν τα νέα όπλα για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη


Η Φινλανδία απέστειλε επίσημο αίτημα παροχής στοιχείων για την αγορά αεροπορικών όπλων για το νέος της μαχητικό σε επτά χώρες. Το αίτημα στάλθηκε σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ και στις σχετικές με αυτό βιομηχανίες των εν λόγω χωρών. Αίτημα προσφοράς θα τεθεί αναλόγως των απαντήσεων που θα δοθούν.

Δείτε περισσότερα

Εντυπωσιακό βίντεο από την διάσωση πολυτραυματία στον Όλυμπο


Τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2017, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από καταφύγιο στον Όλυμπο, 50χρονο Τσέχο  πολύτραυματία.


Αεροδιακομιδή Ασθενούς από Πλοίο (ΒΙΝΤΕΟ)Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το φορτηγό πλοίο «EGELANTIERSGRACHT», που έπλεε πέντε (5) ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Ικαρίας, 64χρονο Ολλανδό ασθενή, μέλος του πληρώματος.


Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Ρωσία: Χαράς ευαγγέλια, αναβάθμιση, όχι αγορά μαχητικών η Βουλγαρία


Εγκαταλείπονται τα σχέδια της Βουλγαρίας για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους, έως ότου η χώρα μπορέσει να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται, αλλά και ευνοϊκότερους όρους προμήθειας, με την αποπληρωμή να επεκτείνεται σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος.

Δείτε περισσότερα

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τι θα γίνει με το θέμα της αρχαιότητας των μηχανικών ΣΜΑ


Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο που αφορά τα περί ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων που κατατέθηκε τις ημέρες αυτές στη Βουλή, ήθελα να σταθώ στο θέμα της αρχαιότητας των μηχανικών προέλευσης Σχολής Ικάρων γνωστή ως ΣΜΑ.

Δείτε περισσότερα

Αεροδιακομιδή Ασθενούς από Πλοίο


Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το φορτηγό πλοίο «EGELANTIERSGRACHT», που έπλεε πέντε (5) ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Ικαρίας, 64χρονο Ολλανδό ασθενή, μέλος του πληρώματος.


Παρατηρητές της Ιορδανίας και των ΗΑΕ στην 2η/2017 Μικτή Σειρά ΣΟΤ


Στο πλαίσιο εκπαίδευσης της τρέχουσας εκπαιδευτικής σειράς (2ης /2017) του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και συγκεκριμένα το διάστημα από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, αντιπροσωπείες  Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας (RSAF) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEAF) συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Σχολείου ως Παρατηρητές.


Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 8/10/2017


Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Εντυπωσιακή άσκηση της ΠΑ με ελικόπτερο στην Καλαμάτα – ΒΙΝΤΕΟ


Έτσι εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα. Δείτε την άσκηση που έκαναν με το ελικόπτερο.

Εντυπωσιακές εικόνες από το ΣΕΘΕ, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης της 120 ΠΕΑ, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου το πρωί, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

Δείτε περισσότερα

Γιατί όλοι οι γείτονές μας σκέφτονται να αγοράσουν το μαχητικό Gripen;


Είναι μάλλον δύσκολο να μην παρατηρήσει κάποιος ότι όλες οι γειτονικές μας χώρες που βρίσκονται σε φάση ανανέωσης του αεροπορικού τους στόλου έχουν κάνει μια κοινή επιλογή: θα επιλέξουν το επόμενο μαχητικό τους αεροσκάφος μεταξύ μεταχειρισμένων F-16 ή καινούργιων Gripen που κατασκευάζουν οι Σουηδοί. Ένα αεροσκάφος που είχε παρουσιαστεί και στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Δείτε περισσότερα

Πάλι Ευρώπη μαχητικά F-22 Raptor της USAF, μετά τη Μέση Ανατολή


Η αμερικανική Αεροπορία ανέπτυξε χθες έξι μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor της 94ης και της 27ης Μοίρας Μαχητικών προερχόμενα από την αεροπορική βάση Eustis στο Λάνγλεϊ της πολιτείας Βιρτζίνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αεροπορική βάση της βρετανικής βασιλικής Αεροπορίας (RAF: Royal Air Force), Lakenheath.

Δείτε περισσότερα

Ο μεγάλος Έλληνας άσσος που δεν πολέμησε ποτέ για τη γαλανόλευκη


Ο Ιωάννης Αγοραστός ή John Plagis όπως ήταν γνωστός κατά την αεροπορική του καριέρα, γεννήθηκε στης βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας στις 10 Μαρτίου 1919. Ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών με καταγωγή από τη Λήμνο.

Δείτε περισσότερα

Νεκρός Υπαξιωματικός της ΠΑ! Τον βρήκαν οι γονείς του στο σπίτι του


Τραγωδία στην ΠΑ. Υπαξιωματικός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία θανάτου του,αλλά οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Δείτε περισσότερα

F-22: To κορυφαίο επίτευγμα της αεροναυπηγικής σε ένα μοναδικό βίντεο


Το F-22 Raptor είναι ένα από τα κορυφαία αμερικανικά μαχητικά. Το αεροσκάφος το οποίο, αποτελεί πλέον την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής στρατιωτικής υπερδύναμης είναι ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς το οποίο παραμένει ένα κορυφαίο επίτευγμα της αεροναυπηγικής και μεγάλο όπλο της αμερικανικής ΠΑ.

Δείτε περισσότερα

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

F-16: Η απάντηση Καμμένου για την πώληση των Block 30


F-16: Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζει ο ΥΕΘΑ στην απάντηση του.

Στην απάντηση του στην Βουλή ο ΥΕΘΑ δίνει το χρονικό των επαφών που έχουν γίνει από το 2015 σημειώνοντας πως στο αίτημα της Βουλγαρίας δεν υπάρχει εξέλιξη και ακολούθως αναφέρεται στην αναβάθμιση των F-16.

Δείτε περισσότερα

Το απώτερο μέλλον, μας αφήνει ελπίδα για την αντιμετώπιση του F-35;


Η έναρξη της παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την αεροπορική ιστορία. Το F-35 είναι ουσιαστικά ένα μαχητικό με εξαιρετικές επιδόσεις, που ταυτόχρονα έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, έχει τόσο χαμηλό RCS που ουσιαστικά καθίσταται μη εντοπίσιμο στα εχθρικά ραντάρ.