Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Στόλος Mirage: Εγκληματικές αμέλειες και διαχρονικές ευθύνες


To έχουμε γράψει στο παρελθόν και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον. Το πρόγραμμα Mirage 2000-5Mk.2 και η ελληνική του ιστορία έχουν μία μοναδικότητα και μία διαχρονικότητα που απλά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες… Και όταν έρθει η ώρα του απολογισμού και των ευθυνών, επειδή «τα γραπτά μένουν» (scripta manent), θα μπορούμε να υποστηρίξουμε με αποδείξεις ότι ΔΕΝ ΣΙΩΠΗΣΑΜΕ.

Δείτε περισσότερα

NATIONAL INTEREST: Τα… διαφορετικά F-35I Adir και το “βάπτισμα του πυρός”


Εδώ και 50 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με τα κορυφαία τους μαχητικά. Η απόφαση του Ισραήλ να αποκτήσει το F-35 Adir συνεχίζει αυτή την παράδοση αν και η χώρα βάζει τη δική της τεχνολογική πινελιά στο αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς. Αντίθετα με άλλες χώρες που θα προμηθευτούν το μαχητικό, το Ισραήλ θα προσθέσει στα μαχητικά που θα αγοράσει εξαρχής για να αντιμετωπίσει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις ασφαλείας, τις δικές του τεχνολογίες.

Δείτε περισσότερα

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

To εντυπωσιακό Trailer της Πολεμικής Αεροπορίας για την γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας


Επίσκεψη στο ΚΕΠΑ από τον Σύνδεσμο του ΓΕΕΦ στο ΓΕΕΘΑ


Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, ο Σύνδεσμος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Κυριάκος Ψαράς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Προσωπικού Αεράμυνας (ΚΕΠΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του, Σμήναρχος (ΕΑ) Ελευθέριος Πρέκας.


Απονομή Πτυχίων 128ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΕΑΑ


Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτυχίων της 128ηςΕκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Επιμόρφωσης Αξιωματικών εξ’ Ανθυπασπιστών (ΣΕΑΑ), στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι και της 128ηςΣΕΑΑ εξ’ αποστάσεως, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ).


Τα δυο πρώτα α/φ F-35A Lightning II της USAF στην Οκινάουα, Ιαπωνία


Εν μέσω της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα και εν αναμονή της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ασία, η αμερικανική Αεροπορία (USAF) προχώρησε στην ανάπτυξη των πρώτων δύο από τα συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II, στην αεροπορική βάση «Kadena», στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 2/11/2017


Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη Αρχηγού ΤΑ στην 4η ΜΣΕΠ, στο Α/Απ Ακτίου και στο FOB Ακτίου


Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 4η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), στη Λευκάδα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητή της Μονάδας, Επισμηναγός (ΕΑ) Ηρακλής Καλογερόπουλος.


Πρόγραμμα εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στην 110 ΠΜ


Όπως κάθε χρόνο η Πολεμική Αεροπορία θα γιορτάσει τη μνήμη του Προστάτη της, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.


Σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS: Αλήθειες και μύθοι


Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του εκσυγχρονισμού μέρους του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, στον οποίο αναφέρεται ότι θα συμπεριληφθεί και η αναβάθμιση 26 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτοπροστασίας-Η/Π τύπου ASPIS I σε ASPIS II, επανερχόμαστε σε αυτό το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα για το αξιόμαχο του Όπλου

Δείτε περισσότερα

Επιχειρησιακά σε έναν μήνα τα ισραηλινά μαχητικά α/φη F-35I Adir


Πλήρως επιχειρησιακά αναμένεται να είναι τα ισραηλινά F-35 Adir τον επόμενο μήνα ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων στην Συρία. Βάσει ειδικής συμφωνίας Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή Αεροπορία είναι η μόνη που έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τα F-35, πρώτον διότι οι δύο πλευρές έχουν κοινή τεχνογνωσία και δεύτερον και σημαντικότερο, διότι το Ισραήλ πρέπει κάθε στιγμή να είναι έτοιμο για πόλεμο.

Δείτε περισσότερα

Ουγγαρία: Εδώ τα καλά MiG-29 αν αφήσουν οι Ρώσοι, περάστε κόσμε!


Σε δημοπρασία έβγαλε η Ουγγαρία 23 μαχητικά MiG-29 που έχει αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία. Τα αεροσκάφη προσφέρονται πλήρη, με τους κινητήρες και η τιμή εκκίνησης είναι 18 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος.

Δείτε περισσότερα

Μονοθέσια Su-34 αντί Su-25 για ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης;


Η Ρωσία εξετάζει την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης του μαχητικού Su-34, αυτή την φορά με έναν χειριστή, για την εκτέλεση αποστολών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: close air support), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Δείτε περισσότερα

Εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ακτινολογίας στο 251ΓΝΑ


Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ), εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ακτινολογίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 1/11/2017


Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


ASPIS II-Αλήθειες και μύθοι για το σύστημα αυτοπροστασίας-Η/Π των ελληνικών F-16


Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του εκσυγχρονισμού μέρους του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, στον οποίο αναφέρεται ότι θα συμπεριληφθεί και η αναβάθμιση 26 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτοπροστασίας-Η/Π τύπου ASPIS I σε ASPIS II, επανερχόμαστε σε αυτό το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα για το αξιόμαχο του Όπλου.

Δείτε περισσότερα

Μετάταξη Ανθυπασπιστών – Υπαξιωματικών της ΠΑ


Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) προκηρύσσει τη μετάταξη, για την αρχική στελέχωση στην ειδικότητα της Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), μονίμων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών της ΠΑ από τις επετηρίδες Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσιών Υποστήριξης και Ραδιοναυτίλων, στις οποίες εντάσσονται απόφοιτοι Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για κάλυψη διακοσίων έντεκα (211) οργανικών θέσεων της επετηρίδας Τεχνικής Υποστήριξης και συγκεκριμένα:

Δείτε περισσότερα

Πρόσκληση Κατάταξης Στρατευσίμων ΠA 2017 ΣΤ’ ΕΣΣΟ


Mε Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στην Πολεμική Αεροπορία με την 2017 ΣΤ΄/ΕΣΣΟ, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί ή μεταφερθεί στην Πολεμική Αεροπορία και είναι σωματικής κατηγορίας πρώτης έως και τετάρτης (Ι/1 έως Ι/4) και ανήκουν στις παρακάτω κλάσεις και κατηγορίες:


Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Αεροδιακομιδή Ασθενούς από Πλοίο


Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2017, ελικόπτερο Agusta Bell-205 της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το φορτηγό πλοίο «SILDA», που έπλεε τριάντα οκτώ  (38) ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, 52χρονο Φιλιππινέζο ασθενή, μέλος του πληρώματος.


Μετά τα F-16 και τα Mirage ανοίγει θέμα Canadair


Δεν είναι μόνο η αναβάθμιση των F-16 και η υποστήριξη των Mirage που απασχολούν την Βουλή. Άμεσα θα συζητηθεί και η υπόθεση των Canadair.

Το θέμα με τον γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών άμεσα θα απασχολήσει την Βουλή.

Δείτε περισσότερα

Εναέριος ανεφοδιασμός για ελληνικά F-16 από αμερικανικό KC-135


Χειριστές ελληνικών F-16 εκπαιδεύτηκαν σε εναέριο ανεφοδιασμό,με αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 “στην Μεσόγειο”, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Απ΄ αυτή την εκπαίδευση και η φωτογραφία του ελληνικού F-16.

Δείτε περισσότερα

Σλοβακική Αεροπορία: Παραλαβή του πρώτου εκ των δυο C-27J Spartan


Η Σλοβακία παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά δύο αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητας τύπου C-27J Spartan της Leonardo Aircraft στις 24 Οκτωβρίου, στην αεροπορική βάση «Kuchyni». Η τελετή παράδοσης στην σλοβακική Αεροπορία πραγματοποιήθηκε χθες, τελευταία ημέρα του Οκτώβρη

Δείτε περισσότερα

Έρχεται τώρα η ώρα των OH-58D Kiowa Warrior… στην Αθήνα η LOA


Μια ακόμα πολύ θετική εξέλιξη σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πέραν αυτή της αναβάθμισης σημαντικού μέρους του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αφορά επίσης πτητικό μέσο, αυτή τη φορά του Στρατού Ξηράς. Συγκεκριμένα, πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι έφτασε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές η LOA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο της εκποίησης του στρατιωτικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) του αμερικανικού Στρατού.

Δείτε περισσότερα

USAF: Αναβαθμίζονται τα F-22 Raptor Block 20 σε Block 30/35


Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) υπολογίζει πως ο εκσυγχρονισμός των 34 μαχητικών Lockheed Martin F-22 Raptor θα της κοστίσει περί τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 11 ετών, σύμφωνα με αναφορά που εστάλη στο Κογκρέσο.

Δείτε περισσότερα

Η Βρετανία αποδεσμεύει κάθε τεχνολογία για το νέο τουρκικό μαχητικό


Η βρετανική Rolls-Royce επιθυμεί να «σιγουρέψει» την ανάθεση στην ίδια της ανάπτυξης του κινητήρα για το εγχώριο τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς ΤFX. Έχοντας επισημοποιήσει την συνεργασία της με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία Kale Group, τον περασμένο Μάιο, η Rolls-Royce επιδιώκει να αξιοποιήσει την ανοικτή άδεια εξαγωγών που έχει εξασφαλίσει από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δείτε περισσότερα

Μεταφορά Μοσχεύματος με Αεροσκάφος της ΠΑ


Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα από την Κέρκυρα στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας.


Τελετή Αναστολής Λειτουργίας της 339Μ


Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.


Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Μαυροβούνιο: Έλεγχος του εναέριου χώρου από Ελλάδα και Ιταλία


Σε ισχυρά χέρια τόσο από την πλευρά των ικανοτήτων όσο και από την πλευρά των διαθεσίμων μέσων, περνά για ο έλεγχος του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου, καθώς το ΝΑΤΟ ανέθεσε τον έλεγχο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την ιταλική, καθώς η χώρα δεν διαθέτει εναέρια μέσα.

Δείτε περισσότερα

ΗΠΑ: Ποιο F-35… ποια 5th generation… δουλεύουν ήδη για τον διάδοχο!


Το νέο μαχητικό 6ης γενεάς που θα αντικαταστήσει το F-35 θα ενσωματώνει τεχνολογία stealth ακόμη πιο φουτουριστική, θα έχει όπλα laser και θα μπορεί να εξαπολύει αυτόνομα επίθεση ηλεκτρονικού πολέμου. Στην επόμενη 20ετία, τα μαχητικά αεροσκάφη θα θυμίζουν περισσότερο τις εξωτικές ιπτάμενες μηχανές που βλέπουμε σήμερα σε ταινίες, ή τουλάχιστον έτσι τα βλέπουν οι σχεδιαστές τους.

Δείτε περισσότερα

Ανδραβίδα - 117ΠΜ: Σήμερα η αναστολή λειτουργίας της 339ΜΣήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιείται η συγχώνευση των Πολεμικών Μοιρών της 338 Μοίρας και της 339 Μοίρας και η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Πρόκειται για το τέλος μιας λαμπρής πορείας έως τώρα, 65 ετών.

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της 339 Μοίρας στην Άσκηση «VEGA 2017»


Από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, η 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «Vega 2017», με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-4 AUP και ανάλογο προσωπικό.


Ο Α/ΓΕΑ για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και τα εξοπλιστικά της Π.Α


Εκτενής ενημέρωση προς του διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Μεταξύ αυτών βρέθηκε και το defencereview.gr το οποίο παραθέτει τα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης του Α/ΓΕΑ για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στη Π.Α.

Δείτε περισσότερα

Εκσυγχρονισμός F-16: Δε θα δοθεί ουτε ενα ευρώ απο τον Κρατικό προϋπολογισμό


Πολλά έχουν ειπωθεί πρόσφατα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σχετικά με το κόστος των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποια όμως ειναι η πραγματικότητα;


Επίσκεψη της Πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην 115ΠΜ


Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, η Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κα. Catherine Lucy Smith, συνοδευόμενη από τον Ακόλουθο Άμυνας, Captain Richard Blackwell, , επισκέφθηκαν την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης.


Χωρίς πτητικές επιδείξεις φέτος η Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας (Πρόγραμμα)


Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από το Σάββατο 4 έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:


Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

F-16: Η Πολεμική Αεροπορία βρήκε λύση


F-16: Λύση στο μεγάλο θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών της βρήκε εκ των έσω η Πολεμική Αεροπορία. Στην λύση εμπλέκεται και η Κροατία.

Με μία νέα στρατηγική προχωρά η Πολεμική Αεροπορία.

Δείτε περισσότερα

Η εντυπωσιακή παρουσία του Demo Team "ΖΕΥΣ" την 28η Οκτωβρίου !!! (Φωτογραφίες)


Άκρως εντυπωσιακή παρουσία είχε η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" στην μεγαλειώδεις παρέλαση την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. 


Προμήθεια πολεμικών αεροπλάνων-Η χαοτική κατάσταση της δεκαετίας του ’30 και τα διδάγματα (ΜΕΡΟΣ B΄)


Συνεχίζουμε την αναδρομή στα γεγονότα της δεκαετίας του ’30 στο χώρο των αεροπορικών δυνάμεων και τη διαδικασία της συγκρότησης ενοποιημένης Αεροπορίας. Αν και μακροσκελής θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο να την δείτε, δεδομένου ότι θα αποκτήσετε μία σχεδόν πλήρη εικόνα σχετικά με το πώς φτάσαμε στην 28η Οκτωβρίου του 1940 να διαθέτουμε μία μικρή μεν αλλά αξιόμαχη Αεροπορία.

Δείτε περισσότερα

Κι άλλο σαουδαραβικό Eurofighter Typhoon χάθηκε στην Υεμένη


Σύμφωνα με πολλές πηγές οι Χούτι στην Υεμένη κατέρριψαν σαουδαραβικό μαχητικό Eurofighter Typhoon. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η τύχη του χειριστή του αεροσκάφους δεν έχει εξακριβωθεί.

Δείτε περισσότερα

Μεταφορά Ασθενούς


Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017, ελικόπτερο Augusta Bell-205 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε με σκοπό τη μεταφορά ασθενή, επιβαίνοντα σε ιστιοφόρο, πέντε (5) ναυτικά μίλια δυτικά των Αντικυθήρων. Στην περιοχή κατέπλευσε και η Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, από όπου τελικώς το ελικόπτερο περισυνέλεξε τον ασθενή.


Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5»


Από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.