Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Θα μπορούσαν Ελλάδα & Βουλγαρία να συνεργαστούν με τα C-27J;


Η βουλγαρική Αεροπορία θα καθηλώσει το τελευταίο της αεροσκάφος μέσης μεταφορικής ικανότητας C-27J Spartan στις αρχές του νέου έτους, αν δεν βρεθεί λύση για την υποστήριξή του από τη Leonardo Aircraft, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Δείτε περισσότερα

Πολύ σκληρό για να πεθάνει: Νέα φτερά για το Warthog και παράταση ζωής επ’ αόριστο


Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αγωνιστεί για χρόνια να βρει τη σωστή ισορροπία του προϋπολογισμού ανάμεσα στην επένδυση σε νέες πλατφόρμες και τεχνολογίες όπλων και στη συντήρηση αεροσκαφών που ήδη πετούν. Το A-10 Thunderbolt II, γνωστότερο ως Warthog, ήταν συχνά στο επίκεντρο αυτής της «αντιπαράθεσης». Στο παρελθόν, η USAF εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει σε υπηρεσία το Α-10 για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται, για να ελευθερώσουν χρήματα για το F-35 Lightning II και άλλα προηγμένα οπλικά προγράμματα.

Δείτε περισσότερα

Το EA-18G σε ρόλο «μητρικού σκάφους» μικρών κατασκοπευτικών drones!


Στο μέλλον, τα EA-18G Growler του αμερικανικού Ναυτικού δεν αποκλείεται να δρουν ως «motherships» μικρών αναλώσιμων κατασκοπευτικών drones, τα οποία θα εξαπολύονται από τροποποιημένους φορείς πυρομαχικών CBU διεξάγοντας επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου και συλλέγοντας πληροφορίες από υποκλοπές επικοινωνιών του αντιπάλου. Με το Ναυτικό να ψάχνει νέους τρόπους για να κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικά τα αεροσκάφη του τύπου, το σχέδιο της Northrop μπορεί να φαντάζει φουτουριστικό αλλά είναι απτό και εφικτό.

Δείτε περισσότερα

Η Ρωσία θα παραλάβει τα πρώτα Su-57 το 2018


Η Ρωσική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς Su-57 το νέο έτος, δηλώνει στο «Interfax» ο υπεύθυνος του ομοσπονδιακού συμβουλίου σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας Viktor Bondarev.


Αναβάθμιση F-16 με ολίγη από F-15 & τα Kiowa


Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξαν ραγδαίες τις τελευταίες εβδομάδες, μη εξαιρουμένης και της «σφήνας» Boeing επαναφέροντας την ύστατη αυτή στιγμή μια «ανανεωμένη» παλαιότερη πρότασή της, διανθισμένη με το δέλεαρ… F-15.

Δείτε περισσότερα

Εξομοιωτής F-16 Block 52 (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι “εκκαθαρίσεις” στην Airbus θα κρίνουν το μέλλον προγραμμάτων…


Ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός κολοσσός AIRBUS επιβεβαίωσε την αποχώρηση του επικεφαλής του τομέα παραγωγής αεροσκαφών, Γάλλου Φαμπρίς Μπρεζιέ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τον Γερμανό Τόμας Έντερς… ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Απρίλιο του 2019. Τον Μπρεζιέ θα τον αντικαταστήσει ο επίσης Γάλλος Γκιγιόμ Φορί, 49 ετών, ο οποίος είναι επικεφαλής της Airbus Helicopters.

Δείτε περισσότερα

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Σχολείο Διαφυγής Ιπταμένων


Την Παρασκευή 1 και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν τα Σχολεία Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.


Ετήσια Ενημέρωση Στελεχών ΠΑ 2017


Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), στην αίθουσα «Αντισμήναρχος (Ι) Μαρίνος Μητραλέξης», παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, η Ετήσια Ενημέρωση Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).


Πολεμική Αεροπορία: Το «βασιλικό» ελικόπτερο της


Η Πολεμική Αεροπορία είχε και ελικόπτερο το οποίο είχε αποστολή του να πραγματοποιεί βασιλικές πτήσεις. Ήταν τύπου Agusta – Bell 47J-2 Ranger

Ένα ελικόπτερο του τύπου αγοράστηκε το 1964 και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον τέως βασιλιά.

Δείτε περισσότερα

Boeing 747: Αποσύρεται μετά από 50 χρόνια!


Έγραψε μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της αεροπορίας, έγινε το αεροπλάνο των αμερικανών προέδρων και του μαζικού τουρισμού, αλλά το Boeing 747 ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τις ΗΠΑ, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρώτη του πτήση.

Δείτε περισσότερα

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Δεν υπήρξε αναχαίτιση Su-25, αλλά… πειθαναγκασμός F-22!


Πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται για τους διάφορους γραφικούς ανά την υφήλιο (σ.σ. κυριολεκτικά, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο!) που φαντασιώνονται αερομαχίες, με ρωσικά υπερμαχητικά που μόνο… καφέ δεν φτιάχνουν στον αέρα, να κατατροπώνουν τα αντίστοιχα της κακιάς Δύσης, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία αρνείται ότι υπήρξε αναχαίτιση δικών της Su-25, αλλά προσέγγιση και στη συνέχεια υποχρέωση σε αποχώρηση λόγω παρέμβασης Su-35!

Δείτε περισσότερα

Ένα Su-25 σε low pass με απίστευτη ταχύτητα!


Ένα AF Su-25 κάνει ένα απίστευτο “low pass” με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο Λουτσκ της Ουκρανίας πριν προλάβεις να πεις κύμινο. Τρομερός ο πιλότος. Θα μείνετε με το στόμα ανοικτό…

Δείτε το βίντεο

Απονομή Πτυχίων του Σχολείου Ανασχετήρων της 206ΠΑΥ/ΚΟΑ


Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στη 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (206ΠΑΥ), η απονομή των πτυχίων αποφοίτησης του Σχολείου Ανασχετήρων της Κινητής Ομάδας Ανασχετήρων (206ΠΑΥ/ΚΟΑ).


Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

6 ολόκληρα χρόνια για την επισκευή ενός Raptor


«Μόλις» έξι χρόνια χρειάστηκαν για να επισκευαστεί ένα F-22 Raptor της USAF, που είχε υποστεί ζημίες όταν σύρθηκε χωρίς να έχουν εκταθεί τα σκέλη προσγείωσης στον διάδρομο. Μετά από εκτεταμένες επισκευές, είναι σχεδόν έτοιμο να επανέλθει σε υπηρεσία το προσεχές διάστημα.


Ραντάρ ELM-2022A για τα καναδικά Airbus C-295W και τα ελληνικά P-3Β Orion!


Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Israel Aerospace Industries (IAI) έλαβε ένα νέο συμβόλαιο από την Airbus Defense & Space (DS) για την προμήθεια 16 ραντάρ ναυτικής επιτήρησης ELM-2022A. Το ELM-2022A είναι ένα X-Band ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών που ενσωματώνει τεχνολογία Active Electronic Scanned Array (AESA) και προηγμένα χαρακτηριστικά που προέρχονται από την εκτεταμένη επιχειρησιακή εμπειρία της ευρύτερης οικογένειας ραντάρ ELM-2022. Διαθέτει λειτουργίες για ανίχνευση, εντοπισμό, ταξινόμηση και παρακολούθηση στόχων πάνω από το νερό και το έδαφος σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα.

Δείτε περισσότερα

"Κομματικά παιχνίδια" με ρίσκο τον εκσυχρονισμό των F-16...


Στους διαδρόμους του ΓΕΑ υπάρχει προβληματισμός για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16. Όχι δεν οφείλεται στην LOA που ήρθε από τις ΗΠΑ και αναφέρει 1,3 δις ευρώ για το κόστος του προγράμματος. Άλλο είναι το μεγάλο πρόβλημα που τους τρομάζει: η λυσσαλέα κομματική διαμάχη που διατηρείται με πάθος το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Εθνικής Άμυνας είναι ο μεγάλος προβληματισμός τους!

Δείτε περισσότερα

Ρωσική επιθεώρηση στη “φωλιά” των νορβηγικών μαχητικών F-35!


Αίσθηση προκαλεί η είδηση της επιθεώρησης της αεροπορικής βάσης Ørland της νορβηγικής Αεροπορίας, όπου σταθμεύουν τα ολοκαίνουρια μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, από αξιωματικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων! Μην ανησυχείτε, ούτε αστείο είναι, ούτε όμως και παράνομο!

Δείτε περισσότερα

Συμμετοχή της 206ΠΑΥ στο Πρόγραμμα DEMC


Από τη Δευτέρα 27 έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency-EDA) στις Βρυξέλλες, η Τρίτη Ενότητα του πιλοτικού προγράμματος «Defence Energy Managers’ Course – DEMC», με την συμμετοχή της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών (206ΠΑΥ).


Συμμετοχή της ΠΑ στους Αγώνες Πρωταθλήματος Τοξοβολίας ΕΔ – ΣΑ Έτους 2017


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο «Δαίδαλος» της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, οι αγώνες πρωταθλήματος Τοξοβολίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) έτους 2017.


Επίσκεψη Αρχηγού ΤΑ στην 114ΠΜ


Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου.


Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

C-130H Hercules: Ο Ηρακλής της Π.Α.


Τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τα αεροσκάφη που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταφορών της Π.Α. εκτελώντας ταυτόχρονα και αποστολές κοινωνικής ωφέλειας.

Δείτε περισσότερα

KAI: Νυν υπέρ πάντων ο αγών για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της USAF…


Στην προσπάθειά της να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος ώστε να κερδίσει συμβόλαιο πολλών δισ. δολαρίων η νοτιοκορεατική ΚΑΙ σκέφτεται να μειώσει το εργασιακό κόστος. Η κορεατική εταιρεία θέλει να μειώσει το κόστος ανά μονάδα του εκπαιδευτικούς της αεροσκάφους Τ-50, κατόπιν πιέσεων από την Lockheed Martin, που συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα.

Δείτε περισσότερα

Κατάπιε το “πικρό χάπι” η Boeing στον Καναδά με τα μαχητικά F-18


Σε επιχείρηση διαχείρισης της ζημίας που έχει προκληθεί στις μπίζνες της Boeing στον Καναδά, επιχειρεί ο αεροδιαστημικός κολοσσός, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιλέγει να προμηθευτεί ως «ενδιάμεση λύση» μαχητικά F-18 Hornet από τη βασιλική αυστραλιανή Αεροπορία (RAAF: Royal Australian Air Force), απορρίπτοντας την προοπτική προμήθειας των καινούργιων F/A-18 Super Hornet.

Δείτε περισσότερα

Όταν οι Ισπανοί δίνουν σε ελληνικό ιστορικό μαχητικό νέα αίγλη…


Στην όμορφη φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό twitter της η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία (@EjercitoAire) και αναδημοσιεύει το εξειδικευμένο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα οι Ισπανοί πάνω στο FG-643.

Δείτε περισσότερα

Η καγκελαρία “αδειάζει” τον Γερμανό Α/ΓΕΑ και δείχνει Eurofighter…


Μεγάλη φασαρία πρέπει να έγινε στη Γερμανία μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού της γερμανικής Αεροπορίας υπέρ της προμήθειας του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της αμερικανικής Lockheed Martin, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύδει να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, «αδειάζοντας» τον αρχηγό της γερμανικής Αεροπορίας (Luftwaffe) με δηλώσεις από το υπουργείου Άμυνας…

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 11/12/2017


Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Αθλητική Δραστηριότητα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της 112ΠΜ


Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, αθλητική δραστηριότητα γνωριμίας με το ολυμπιακό άθλημα της Ξιφασκίας μέσω του προγράμματος «Νίκησε με το Σπαθί σου», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, από την Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο ξίφος μονομαχίας και ομοσπονδιακή προπονήτρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, κ. Κυπριανή Νικολάου.


Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Εναέριος ανεφοδιασμός ινδικών α/φών επιτήρησης Embraer EMB-145 (vid.)


Η ινδική Αεροπορία εκτέλεσε προ ημερών επιτυχή εναέριο ανεφοδιασμό δύο βραζιλιανής κατασκευής αεροσκαφών επιτήρησης Embraer EMB-145. Ο εναέριος ανεφοδιασμός που εκτελέστηκε από ιπτάμενο τάνκερ Ilyushin Il-78 είχε στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ακτίνας δράσης των EMB-145.

Δείτε περισσότερα

Δεν τα παρατάει η Boeing με το F/A-18 Super Hornet


Η Boeing σχεδιάζει να προχωρήσει σε βελτιώσεις του μαχητικού αεροσκάφους F/A-18 Super Hornet ως τα τέλη του 2020, σύμφωνα με αξιωματούχο της. Η εταιρεία που γενικότερα διαπιστώνει αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το αεροσκάφος, σκοπεύει να επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή του Super Hornet από τις 6.000 στις 9.000 ώρες ξεκινώντας από το 2018.

Δείτε περισσότερα

“Su-35S… έτρεψε σε φυγή F-22”, να το τυλίξω για το σπίτι ή το “φάγατε”;


Πολλά ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν περιστατικό ανάμεσα σε αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς F-22 Raptor και ρωσικά μαχητικά στην Συρία, το οποίο σημειώθηκε στις 23 Νοεμβρίου δυτικά του Ευφράτη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό ως αμερικανική προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Δείτε περισσότερα

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Eurofighter του Κατάρ …και για πτέρυγα μάχης!


Υπογράφτηκε χθες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, η σύμβαση για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon (Eurofighter) για την Αεροπορία της χώρας. Τη σύμβαση υπέγραψαν οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών, Γκάβιν Γουίλιαμσον εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου και Χαλέντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια από την πλευρά του Εμιράτου.

Δείτε περισσότερα

Απίστευτοι ελιγμοί Eurofighter Typhoon κόβουν την ανάσα! ΒΙΝΤΕΟ


Απίστευτοι ελιγμοί Eurofighter Typhoon!

Το Κατάρ θα πληρώσει 6,8 δισ. ευρώ για την αγορά 24 καταδιωκτικών αεροσκαφών Typhoon, βρετανικής κατασκευής, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της οριστικής σύμβασης στη Ντόχα οι υπουργοί Άμυνας του εμιράτου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε το βίντεο

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 10/12/2017


Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Απονομή Πτυχίων 129ης Εκπαιδευτικής Σειράς ΣΕΑΑ


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτυχίων της 129ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Επιμόρφωσης Αξιωματικών εξ’ Ανθυπασπιστών (ΣΕΑΑ), στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι και της 129ηςΣΕΑΑ εξ’ αποστάσεως, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ).


Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Λάρισα: Χρήματα τρόφιμα και φάρμακα συγκεντρώνει η Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας


Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας/Παράρτημα Λάρισας, στο πλαίσιο των κοινωνικών της δράσεων και ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων καλεί τα μέλη και τους φίλους του Παραρτήματος να συνδράμουν στη συγκέντρωση:

Δείτε περισσότερα

Δεν υπογράφτηκε σύμβαση ΑΩ της P&W, θα χαθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ;


Επειδή φαίνεται στην Ελλάδα είμαστε πολύ «large» και υπεράνω χρημάτων, μια κατάσταση που δείχνει να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ δε δείχνει κανείς να συγκινείται και να ασχολείται, δεν έχουμε επιλογή παρά να παρακολουθήσουμε την επικίνδυνη αυτή τάση διότι εάν συνεχιστεί δεν προαναγγέλλει καλές εξελίξεις για τη χώρα.

Δείτε περισσότερα

Η εκπαίδευση της κινητής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Λύθηκε το μυστήριο με το F-4C ανάποδα δίπλα στο σοβιετικό Tu-95 Bear!


Είχαμε δημοσιεύσει μια φωτογραφία ενός αμερικανικού F-4 το οποίο πετούσε ανάποδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης ενός σοβιετικού Tu-95 Bear. Ο φωτογράφος, ονόματι Ρόμπερτ Σίλερ, αποκάλυψε κάποια «μυστικά» της φωτογραφίας, τα οποία αποκαλύπτει ο έγκυρος «Aviationist»!

Δείτε περισσότερα