Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Αντιαμερικανική ασπίδα στα F-35 θέλει η Τουρκία… έχουν τρελαθεί τελείως!


Η Τουρκία αναζητά ένα σύστημα ασφαλούς ζεύξης των F-35 που προβλέπεται να αποκτήσει με το κεντρικό δίκτυο υπολογιστών της τουρκικής Αεροπορίας, φοβούμενη πως τα αεροσκάφη θα στέλνουν «ευαίσθητες πληροφορίες» στους… Αμερικανούς. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος The Drive, η τουρκική Γενική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών ήδη αναζητά προσφορά για λογισμικό προστασίας των F-35 της ΤΗΚ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε περισσότερα

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΚΑΙ


Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ) από τον Διοικητή του Κέντρου, Ταξίαρχο (ΥΙ) Θεμιστοκλή Ηλιόπουλο.


Μεταφορά Μοσχευμάτων με Αεροσκάφος της ΠΑ


Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2018, αεροσκάφος Embraer 135 Legacy της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, μοσχεύματα από τη Σάμο στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.


Επίσκεψη Αρχηγού Στόλου στο ΑΤΑ


Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης υποδέχθηκε τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ιωάννη Γ. Παυλόπουλο ΠΝ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης Μειζόνων Διοικήσεων.


Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Περισσότερα αεροσκάφη Leonardo M-346 Master για την Πολωνία


Η Πολωνία προσκάλεσε την ιταλική Leonardo σε επαφές για την παράδοση οκτώ επιπλέον εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346. Η Πολωνία θέλει να αγοράσει τέσσερα αεροσκάφη τα οποία πρέπει να παραδοθούν μέχρι το 2020 και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης άλλων τεσσάρων με παράδοση το 2021-22.

Δείτε περισσότερα

Πτήση Α/ΓΕΕΘΑ - Α/ΓΕΑ: Ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας


Λόγω κακοκαιρίας και ισχυρών ανέμων ακυρώθηκε η πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης με Mirage 2000 του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.


Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Συνεχίζονται οι παραδόσεις των Su-34 στη Ρωσία


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας Sukhoi, η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, ενισχύθηκε πρόσφατα με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Su-34. Σύμφωνα με το εν ισχύ συμβόλαιο η Ρωσία θα παραλάβει συνολικά 124 Su-34 έως το 2020, έναντι συνολικών αναγκών για 200 αεροσκάφη του τύπου. Το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε το 2008 και αφορούσε στην προμήθεια 32 αεροσκαφών, οι παραδόσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν το 2015, ενώ το 2012 υπογράφηκε νέο συμβόλαιο για την προμήθεια 92 αεροσκαφών, οι παραδόσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν το 2020.

Δείτε περισσότερα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 16/1/2018


Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:


Εθελοντική Αιμοδοσία στο Α/Απ Χρυσούπολης


Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε, από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, εθελοντική αιμοδοσία στο Αεροπορικό Απόσπασμα (Α/ΑΠ) Χρυσούπολης, με συμμετοχή του προσωπικού του Α/Απ και της 25η Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων.

Δείτε περισσότερα

Ετήσια Ενημέρωση Επίτιμων Αρχηγών ΓΕΑ


Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο τους επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΑ, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσής τους.


Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη Καθηγητών Πληροφορικής στην 111ΠΜ


Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, επισκέφθηκαν την 111 Πτέρυγα Μάχης, καθηγητές πληροφορικής που υπηρετούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας, συνοδευόμενοι από τον Σχολικό Σύμβουλο ΔΕ Μαγνησίας, κ. Χαράλαμπο Π. Σταχτέα.


Αποστολή στις ΗΠΑ για τα F-16! Ποιοι πάνε και γιατί


Αποστολή στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Μόνο που η αποστολή δεν θα ΄ναι ελληνική, αλλά αμερικανική. Στελέχη του Office of Defense Cooperation (ODC), θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας και ελπίζουμε τελικής πρότασης για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16.

Δείτε περισσότερα

Μήπως το φουτουριστικό SR-72 της LM δεν είναι… “στα χαρτιά”, μα έτοιμο;


Το φουτουριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης/κρούσης της Lockheed Martin ίσως δεν είναι πια ένα πρόπλασμα αλλά… πραγματικό. Το SR-72, ο «διάδοχος» του τριηχητικού στρατηγικού αναγνωριστικού Blackbird που η εταιρία αναπτύσσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενδεχομένως έχει ολοκληρωθεί –βεβαίως μυστικά, καθ’ όλας τα παραδόσεις του Skunk Works.

Δείτε περισσότερα

M-346: Το ιδανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας


Γιάννης Νικήτας

Με στόχο την κατάκτηση ενός σημαντικού μεριδίου της διεθνούς και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής αγοράς, η τότε Aermacchi, πλέον Leonardo, προχώρησε στην σχεδίαση ενός εντελώς νέου προηγμένου αεροσκάφους εκπαίδευσης προκεχωρημένου- επιχειρησιακού σταδίου που θα οδηγεί απευθείας τους χειριστές στα μαχητικά 4ης γενιάς όπως το Eurofighter, το F-35 και το Rafale, με εξαιρετικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, ηλεκτρονικά συστήματα και επιδόσεις.

Δείτε περισσότερα

Ασκήσεις με εμπλοκές BVR για το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς J-20


Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως το μαχητικό 5ης γενιάς J-20 έλαβε μέρος σε ασκήσεις. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές τα J-20 συμμετείχαν σε ασκήσεις με παλαιότερα μαχητικά J-16 και J-10C της Chengdu Aerospace Corporation.

Δείτε περισσότερα

Πάνε για εξωδικαστικό διακανονισμό Airbus και Αυστρία για τα EF-2000


Η Airbus ξεκίνησε συζητήσεις με τη γερμανική Δικαιοσύνη για να πάψει η έρευνα και σχετικά με την πώληση μαχητικών Eurofigther στην Αυστρία και να υπάρξει διακανονισμός ύψους 70-80 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε περισσότερα

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

114ΠΜ / Mirage και ελαφρές φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό


Το Σμήνος Μετεκπαίδευσης της 114 Πτέρυγας Μάχης σε συνδυασμό με τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο, σε μια από τις πιο ιστορικές πτέρυγες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συμπλήρωσε εφτά δεκαετία αδιάκοπης προσφοράς στην πατρίδα.

Δείτε περισσότερα

Αναβάθμιση F-16: Η στιγμή της αλήθειας για την Πολεμική Αεροπορία


Με ξεκάθαρες τις προκλήσεις και απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτηρίζεται – δικαίως – από πολλούς ως η τελευταία «σανίδα σωτηρίας» προκειμένου να διαφυλαχτεί η αποτρεπτική ικανότητα του Κλάδου, απέναντι σε μια Τουρκία η οποία εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς και σύντομα – εκτός από το στόλο των (ήδη εκσυγχρονισμένων) F-16 – θα διαθέτει πλέον και μαχητικά 5ης γενιάς…

Δείτε περισσότερα

Οι λύσεις μείωσης κόστους για να “χωρέσουν” τα F-16 στο 1,1 δισ. ευρώ…


Το επόμενο βήμα για την πρόθεση υλοποίησης του εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ, όπως το έχουν αναλύσει τόσο από τον παρόντα ιστότοπο όσο -κυρίως- και από τις σελίδες της Π&Δ στα τελευταία τεύχη μας αναζητείται αυτή την περίοδο, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Δείτε περισσότερα