Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Σαν σήμερα: Μετά από ηρωική μάχη φονεύεται ο Υποσμηναγός Γεώργιος Σταυραετός


Σαν σήμερα το 1941: Ελληνικές Μοίρες Στρατιωτικής Συνεργασίας πραγματοποιούν βομβαρδισμό συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα – Κίτσοκ και πολυβολισμό εναντίον αυτοκινήτων στο Δραγκότι.

Δείτε περισσότερα

Το J-20 της Κίνας περιπολεί οπλισμένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας


Το J-20 το μαχητικό πέμπτης γενιάς που κατασκευάζουν οι Κινέζοι, άρχισε να περιπολεί οπλισμένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γράφει το Sputnik.

Το Πεκίνο έθεσε σε υπηρεσία τα J-20 ως απάντηση στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Δείτε περισσότερα

Πρόγραμμα αναβάθμισης των ρωσικών μαχητικών Su-30SM


Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των Su-30SM εντός του 2018, αναφέρει το «TASS» και αναμεταδίδει το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Σε υπηρεσία είναι σήμερα περίπου 100 μαχητικά.

Δείτε περισσότερα

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ – Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου αφιερωμένος στην μνήμη του πεσόντος αεροπόρου Νικολάου Παρούση


Ένας ξεχωριστός Ιερός Ναός είναι στις καρδιές όλων των Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, και όχι μόνο, ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

Αξίζει να θυμηθούμε καθώς έχουν περάσει λίγα χρόνια αλλά και να δουν οι νεώτεροι τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, που έχει ανεγερθεί στη μνήμη του πεσόντος αεροπόρου Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Παρούση, στον Ωρωπό (Σαραντάρι).

Δείτε περισσότερα

Εκσυγχρονισμός F-16: Οι Αμερικανοί θέλουν υπογραφή στις 28 Φεβρουαρίου


Ο εκσυγχρονισμός 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μπαίνει στην τελική ευθεία, όποια κι αν είναι η κατάληξή του. Η νέα βελτιωμένη πρόταση από τις ΗΠΑ έχει φθάσει στην Αθήνα, όπου αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η πρόθεσή τους, απ΄ όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι να “πέσουν υπογραφές” για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στις 28 Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, αφού όπως λένε οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει διορία 30 ημερών για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Δείτε περισσότερα

Στην “κόψη του ξυραφιού” πλέον η αναβάθμιση των μαχητικών F-16


Μπορεί να έφτασε στην Ελλάδα η τέταρτη τροποποίηση της LOA (Letter of Offer and Acceptance) η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει τα «θέλω» της ελληνικής πλευράς ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αναβάθμιση 85 μαχητικών εκ του στόλου των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το κατεπείγον αυτό πρόγραμμα, είναι εξαιρετικά πλέον πιθανό να μπλέξει στα γρανάζια των πολιτικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα το μέλλον του να είναι άδηλο.

Δείτε περισσόετρα

Κάθετης αποπροσγείωσης επαναστατικό Eagle Ray… ένα UAV κρούσης


Ένα νέο επαναστατικό δικινητήριο UAV κρούσης με δυνατότητες κάθετης απογείωση/προσγείωσης αναπτύσσει αυτή την περίοδο η αμερικανική εταιρεία Challenger Airspace Group.

Το υπο ανάπτυξη UAV ονομάζεται Eagle Ray και διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα αλλαγής κλίσης των δύο κύριων στροφείων, τα οποία βρίσκονται στα άκρα της πτέρυγας του. Το σύστημα tiltrotor όπως ονομάζεται επιτρέπει στο UAV Eagle Ray να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα ενώ μετά την απογείωση του μπορεί να ίπταται με την ταχύτητα και την ευελιξία ενός ελικοφόρου αεροσκάφους.

Δείτε περισσότερα

Τελετή Απονομής Πτυχίων της 1ης/2018 ΕΣ του Σεμιναρίου Αρχηγών Σχηματισμών Συνδυασμένων Αποστολών


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή απονομής πτυχίων της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σεμιναρίου Αρχηγών Σχηματισμών Συνδυασμένων Αποστολών «COMAO» του Σχολείου Όπλων Τακτικής, για το έτος 2018.


Τελετή Απονομής Πτυχίων στους Απόφοιτους της 1ης/2018 ΕΣ του ΚΕΑΤ/ΣΗΠ


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της 1ης/2018 Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) Ανθυπασπιστών – Υπαξιωματικών του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ).


Επίσκεψη της 50ης Σειράς ΣΑΙ στο ΑΤΑ και στην 110ΠΜ


Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, οι εκπαιδευόμενοι της 50ης Σειράς του Σχολείου Αεροπορικής Ιατρικής (Σ.Α.Ι.), επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδίου.


Ορκωμοσία Α’ ΕΣΣΟ 2018


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των κληρωτών της Α΄ ΕΣΣΟ 2018, στις εγκαταστάσεις του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στην Τρίπολη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.


Τελετή Πέρατος Πτητικής Εκπαίδευσης 87ης & 88ης Σειράς Ιπταμένων


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 87ης και 88ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.


Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Αναβάθμιση F-16: Είναι πολλά τα λεφτά …που ζητάνε οι Αμερικάνοι


Η LOA που έστειλαν οι Αμερικάνοι για την πολυποθητη αναβάθμιση των F-16 έχει πέσει στο τραπέζι των επιτελών του Πενταγώνου που την θέλουν μεν αλλά δεν ξέρουν αν μπορούν…

Δείτε περισσότερα

Ολοταχώς προς τον "γάμο" για τα Mirage 2000 - Στη ΓΔΑΕΕ η Safran


Ολοταχώς προς τον "γάμο" για τα  Mirage 2000 οδεύει η Πολεμική Αεροπορία, με τις εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου να είναι καταιγιστικές. Μετά τον χθεσινό "αρραβώνα" όπως χαρακτηρίστηκε προς το OnAlert η θετική έκβαση στις συζητήσεις με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Dassault, σήμερα το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων πέρασαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Safran.

Δείτε περισσότερα

Αθλητική Δραστηριότητα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της 112ΠΜ


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, αθλητική δραστηριότητα γνωριμίας με το ολυμπιακό άθλημα της Κωπηλασίας, υπό την εποπτεία της Γραμματείας του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.


Επίσκεψη του απερχόμενου Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης ΠΥ Θεσσαλίας στην 110ΠΜ


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, ο απερχόμενος Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΥ) Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), όπου τον υποδέχθηκε Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Απόστολος Χόρτης.


Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Σαν σήμερα ιστορική ημερομηνία για την Π.Α.


Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Σαν Σήμερα στις 07/02/1943, συγκροτείται το Γενικό Νοσοκομείο Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Στεγάστηκε σε κτήριο που παραχώρησε η Ελληνική Κοινότητα της πόλης και διέθετε όλα σχεδόν τα ιατρικά τμήματα!

Δείτε περισσότερα

Εμπλοκή στην ανταλλακτική συμφωνία για τα α/φη Su-35 μεταξύ Ρωσίας-Ινδονησίας!


Τα σχέδια της Ινδονησίας για την έναρξη παραλαβής των πρώτων μαχητικών Sukhoi Su-35 ‘Flanker-E’ το 2019, κινδυνεύει να καθυστερήσει εκτός και αν η χώρα επιλύσει το ζήτημα των προϊόντων που θα προσφέρει στη Ρωσία βάσει της σχετικής συμφωνίας.

Δείτε περισσότερα

Βλήματα BVR για JF-17 της πακιστανικής Αεροπορίας


Αεροσκάφος JF-17 της πακιστανικής Αεροπορίας κατέρριψε στόχο πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM: Beyond Visual Range Air to Air Missile)

Δείτε περισσότερα

Ραγίζει καρδιές το ΒΙΝΤΕΟ της ΠΑ για τους πεσόντες του C-130


Η ένδοξη Πολεμική Αεροπορία τίμησε σε μια συγκινητική τελετή τους πεσόντες του αεροπορικού δυστυχήματος με την πτώση του C-130 στο όρος Όθρυς.

Δείτε περισσότερα

Ατύχημα-σοκ με T-50 των Black Eagles, απογειωνόταν για επίδειξη… (vid.)


Ένα αεροσκάφος της KAI (Korea Aerospace Industries) T-50B ακροβατικού σμήνους Black Eagles συνετρίβη, καθώς ξέφυγε από το διάδρομο 1 του αεροδρομίου Changi στη Σιγκαπούρη, ενώ τροχοδρομούσε για πτητική επίδειξη στο πλαίσιο του αεροπορικού σόου της Σιγκαπούρης.

Δείτε περισσότερα

Η κρίσιμη ημέρα για τα Mirage 2000: Στη ΓΔΑΕΕ σήμερα οι Γάλλοι της Dassault


Η κρίσιμη ημέρα για το Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000 έφτασε. Οι Γάλλοι της Dassault θα κάτσουν σήμερα για τον τελικό-όπως όλοι ευελπιστούν-γύρο των διαπραγματεύσεων με τους διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Δείτε περισσότερα

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Η Lockheed Martin ξαναήρθε αλλά όχι για τα F-16


Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin επισκέφτηκε το Υπουργείο Άμυνας. Στο τραπέζι ΔΕΝ ήταν τα F-16.


“Εισβολή” μεθυσμένου οδηγού στην 115 ΠΜ! Ευτυχώς συνελήφθη άμεσα


“Όταν μιλά το αλκοόλ”… Μεθυσμένος οδηγός , “γκάζωσε” το αυτοκίνητό του και μπήκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα της Κρήτης! Ευτυχώς το προσωπικό ασφαλείας της μονάδας αντέδρασε αστραπιαία και “μπλόκαρε” τον οδηγό!

Δείτε περισσότερα

Χρειάζονται τελικά τα μαχητικά της ΠΑ πιλότους και διαδρόμους για να απογειωθούν;


Τις παρακάτω παρατηρήσεις τις αφιερώνουμε στους πραγματικούς ήρωες της καθημερινότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτούς που την δύσκολη ώρα θα νιώσουν στο πετσί τους το πραγματικό κόστος της αβελτηρίας δεκαετιών, το πραγματικό κόστος για τις εκατοντάδες επισκέψεις αμυντικών δημοσιογράφων σε μονάδες πρώτης γραμμής, που αναλώθηκαν σε ανούσιες, τυποποιημένες, «άχρωμες και άοσμες» συνεντεύξεις κονσέρβας, με χιλιοδιατυπωμένες ερωτήσεις κλισέ.

Δείτε περισσότερα

Πάει πίσω και η υποστήριξη των T-6!


Τ-6:  Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναδεικνύονται στον υπ΄αριθμόν ένα πονοκέφαλο.


Πρόσκληση Κατάταξης Στρατευσίμων ΠΑ 2018 Β΄ ΕΣΣΟ


Με Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στην Πολεμική Αεροπορία με την 2018 Β΄/ΕΣΣΟ, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί στην Πολεμική Αεροπορία, είναι σωματικής κατηγορίας πρώτης έως και τέταρτης (Ι/1 έως Ι/4) και ανήκουν στις παρακάτω κλάσεις και κατηγορίες:


Παρακολούθηση Δραστηριοτήτων Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης ΠΑ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ


Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.


Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Επίσκεψη Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας στην 111ΠΜ


Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, κ. Βασίλειο Μαρκογιαννάκη, επισκέφθηκε, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του, την 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Γεώργιος Λαγουδάκης.

Day-Run Έτους 2018 και 64οι Αγώνες Ανώμαλου Δρόμου ΠΑ


Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, διεξήχθησαν στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, οι 64οι αγώνες Ανώμαλου Δρόμου της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) έτους 2018, και το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στρατιωτικού Αθλητισμού (Day – Run 2018).


Επιμνημόσυνη Δέηση Πεσόντων Όρους Όθρυς στην 112ΠΜ


Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, για τους εξήντα τρεις (63) πεσόντες του αεροπορικού δυστυχήματος αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο όρος Όθρυς το 1991.


Red Flag 18-1: Με παρεμβολές στα συστήματα GPS και το ελληνικό ενδιαφέρον


Για την παγκοσμίως γνωστή άσκηση Red Flag στην αεροπορική βάση Nelis στην Νεβάδα, δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις. Εκεί διαμορφώνονται και δοκιμάζονται νέες τακτικές χρήσης οπλικών συστημάτων, αισθητήρων, ενώ πληρώματα και προσωπικό εδάφους φτάνουν στα όρια τους με συνεχείς πτήσεις, ημέρα και νύχτα.

Δείτε περισσότερα

Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ ξανά "ζευγάρι" σε πτήση πάνω από το Αιγαίο


Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ ξανά "ζευγάρι" σε πτήση πάνω από το Αιγαίο. Και μάλιστα κάνοντας την πτήση που δεν πραγματοποιήθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο από την 114 ΠΜ στην Τανάγρα, λόγω καιρού.

Δείτε περισσότερα

Γαλλική "απόβαση": Στη ΓΔΑΕΕ η Dassault για τα Mirage - 2000


Το πρώτο μέρος της γαλλικής "απόβασης" θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καθώς έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Dassault, για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσων με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών για το Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000.

Δείτε περισσότερα